Preview: Age of Pirates 2 - City of Abandoned Ships
Författare
Lars Johansson
Illustratör

Datum
2009-05-29
Sidantal
0
Storlek
0 Kb
 
 

Det var inte utan viss mått av förväntan som jag installerade Age of Pirates 2 – City of Abandoned Ships. Inte för att jag spelat ettan utan för att jag älskar Sid Meier’s Pirates!. Jag har gillat de flesta piratspel som jag prövat, och hoppades att detta skulle fånga den gamla lusten att röva och kriga.

När jag startade upp spelet så inser jag att det är mer av ett rollspel än ett strategiskt piratspel. Inga problem – jag gillar rollspel också. Jag går omkring i en liten stad och pratar med affärsmän och får några uppdrag. Jag inser att det känns lite som om jag spelar ett MMORPG som ingen annan än jag spelar. Det finns ingen övergripande story utan det finns små fria uppdrag som mest är till för att kunna stiga i level. Nåväl det var skeppsstrider och skattletande jag tänkte på när jag installerade piratspelet.

Jag hade fått i uppdrag att transportera en man till Port Royale på Jamaica. Hittar ingen karta som hjälper mig att hitta till Jamaica. Nåväl det här är en Preview version och i riktiga spelet sedan kanske man får med en karta. Jag har ju spelat Pirates och har en diffus aning om var Port Royale ska finnas. Jag seglar dit jag tror det ska vara och hittar inget. Kanske jag minns fel var Jamaica ligger. Efter en snabb koll i en Atlas konstaterar jag att där Jamaica ska ligga finns inget. Måste erkänna att jag är förbryllad. Finns inte ön förrän jag köpt en karta över den? Har de ändrat geografin mot den verkliga? Är Jamaica något de tänkte lägga in senare?

Mycket av detta tänkte jag var saker som skulle lösa sig senare. Inte bara i den färdiga versionen utan att jag skulle inse hur saker fungerar och hitta den övergripande historia som jag tror finns i spelet. Och det är fullt möjligt att det är så men jag kom aldrig så långt. Nästan varje gång jag blev anfallen av pirater resulterade i att jag dog och spelet tog slut. De gånger jag lyckades överleva striden så var mitt skepp i så dåligt skick att jag var chanslös nästa gång jag blev anfallen av pirater.

Kanske arbetade mina erfarenheter från Pirates emot mig, men det borde jag inte vara ensam om. En liten tutorial skulle kanske inte skada. Kanske inriktar de sig på de som spelade och älskade ettan och därför räknar med att spelaren kan grundmekanikerna för striderna och vill sätta svårighetsnivån på ett sätt som passar någon som lagt ned många timmar på ettan.

Trots all frustration och irritation som jag upplevde medan jag spelade Age of Pirates 2 – City of Abondoned Ships så är jag nyfiken på konceptet. Att kombinera rollspel med taktiska sjöslag med få skepp. Rollspelsbiten saknade mest en övergripande handling något som driver ens karaktär mer än att bara bli rik och mäktig. För många kanske den drivkraften räcker till. Sjöslagen resulterade i katastrof för mig varje gång, men det kanske berodde på att jag inte hade några officerare. Spelet talar tidigt om för mig att det är viktigt att ha många bra officerare om man inte själv är en fantastisk ledare. Men hur jag än sökte så hittade jag inga officerare att hyra till mitt skepp. Jag hoppas att mina problem är något som hängde ihop med att det var en ofullständig kopia jag spelade, men jag måste erkänna att jag inte brinner av någon lust att köpa spelet när det kommer ut. Fast jag kommer nyfiket läsa recensioner av det färdiga spelet för att se om det som frustrerade mig inte längre finns kvar eller helt enkelt inte frustrerade andra.
 
  Sätt betyg på Preview: Age of Pirates 2 - City of Abandoned Ships!
  Betyg:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 2 personer röstat.
Betyg 6
 
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006