Tower Siege
Tillverkare
Arcane Games
Spelare
2
Speltid
60 minuter
Webb
http://www.arcanegames.com
Ca Pris
180:- (startpaket för 2),
90:- (Expansion)
 
  Intryck: 7     Innehåll: 5   12
 
 

Tower Siege är ett sött litet spel där du tar rollen som en magiker som håller till i ett område där det bor en massa andra magiker. Problemet är bara att ni nu har insett att det inte finns utrymme för mer än en magiker i området, och sålunda förs det krig på alla nivåer tills det bara återstår en... Tower Siege är ett snyggt spel, det ser bra ut och det står bortom allt tvivel att någon har lagt ned mycket tid och ansträngning på utformningen av spelet.

Ofullständiga regler
Tyvärr har de inte varit lika noggranna i regelutformningen. Det finns ett par småsaker som antingen inte fungerar eller direkt motsäger andra regelbitar, även om det är småsaker som snabbt går att åtgärda med hjälp av lite sunt förnuft.

Det som känns mer trist är att det verkar saknas en del information i reglerna. Under testspelandet uppstod en situation som inte gick att få förklarad av regelverket, så var beredda på att skriva om och till lite i regelboken.

Kort av olika slag
I grundpaketet får man två identiska lekar om 86 kort, varav sex kort är referenskort, 20 är baskort och de övriga 60 ingår i den kortleken som man blandar och spelar med. Det finns även 15-korts expansioner som bygger ut spelet en del.

Baskorten består av ett flertal magiker med lite olika fördelar och kunskaper, samt inte minst deras torn och de resurser man startar spelet med. Referenskorten används för att beskriva moment i spelet samt är en hjälp för att hålla koll på alla förkortningar i spelet.

Spelleken består av 6 olika kategorier kort:

  • Mines och Powerstones som ger fler resurser av samma sort som du har bland baskorten.
  • Minions att trolla fram för att föra krig med.
  • Relics och Scrolls som är magiska formler och artefakter att utnyttja under spelets gång,
  • Items som minions eller magikern kan utrustas med för att förbättra deras chanser i krigandet.

Bra mix
Mixen av kort känns helt ok. Det känns konstant som att man saknar den där sista resursen för att få till det optimala, samtidigt som man alltid kan göra ett eller ett par bra drag...

Spelets styrka och svagheter
Det bästa med spelet är bilderna, som är riktigt bra. Tower Siege präglas av genomgående snygg artwork. Det går också hyfsat snabbt att lära sig tillräckligt mycket av reglerna för att komma igång och spela.

Det som inte känns bra är:

  • Det känns som om reglerna hade behövt lite mer genomarbetning för att slipa av kanterna.
  • Alla dessa vansinnesmängder av förkortningar, som aldrig går att komma ihåg.
  • Att man säger på utsidan av boxen att detta inte är ett samlarspel för att sedan direkt i regelboken förklara att du kan bygga om din lek med upp till fyra av varje kort och max 120 kort i leken. Med andra ord samla på dig fyra av varje del i spelet så har du större chans att vinna, vilket i mina ögon ett samlarmoment så sant som något, även om det inte kommer i närheten av de riktiga vansinnesspelen.

Är det värt att spela?
Nåväl, som avslutning vill jag säga att detta är ett spel som jag kommer att spela igen då det var ganska kul trots problemen med regler och förkortningar. Jag rekommenderar definitivt er att testa spelet om ni får chansen.

Text: Christian Johansson


 
  Sätt ditt eget betyg på Tower Siege!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 1 personer röstat.
Intryck 5
Innehåll 5
Sammanlagt betyg 10
 
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006