Clout Fantasy
Tillverkare
Hidden City Games
Spelare
2
Speltid
10-20 minuter
Webb

Ca Pris
150:- (startpaket för 2 )
25:- (Booster)
  Intryck: 8     Innehåll: 9   17
 
 

Clout Fantasy är världens första "samlarkastspel". Det är uppbyggt som andra samlarspel, men istället för kort eller figurer spelas det med plastmarker lika stora som de som används i kasinon. Varje spelare har en hög med 15 marker med ett gemensamt tema och en förhoppningsvis uttänkt strategi för hur de ska användas för att besegra alla motståndare. Varje mark representerar en varelse, en plats, ett föremål eller en händelse i den fantasyvärld som skapats speciellt för spelet.

Det finns två olika startpaket som båda innehåller 30 marker (15 vardera av antingen alver och odöda eller kentaurer och goblins), en regelbok och ett måttband. För den som vill ha fler marker finns boosters med två extra marker i varje. I boosters finns förutom de fyra raserna från startpaketen också en femte: Drakarna. Precis som alla samlarspel är Clout Fantasy fullt spelbart med enbart startpaketen, som har en given plats i samlingen hemma hos alla spelare.

Spelet börjar med att varje spelare kastar ut varsin mark som är deras första bas i spelområdet. Därefter turas de om att kasta en mark i taget tills de tar slut. Bortsett från den första så får man kasta sina marker i vilken ordning man vill, så det handlar mycket om strategi när man väljer sin nästa mark. När en mark landat får den använda sina förmågor, t ex strike, och marker som redan ligger i spel kan göra detsamma, t ex ambush. Anfallsförmågorna är viktigast då de kan användas för att förstöra andra marker, som då tas bort från spelområdet.

Det finns många förmågor redan i grundsetet och den lilla regelboken riskerar att bläddras sönder om man inte lär sig dem snabbt. Lyckligtvis finns listan på hemsidan och kan skrivas ut om man vill rädda regelboken. Överlag är reglerna lätta att läsa och förstå och borde inte orsaka några problem.

Bortsett från sina förmågor har markerna också olika räckvidd, så huruvida de kan använda sina förmågor eller inte beror på hur duktig du är på att kasta dem. Svårighetsgraden kan också justeras genom att använda olika graderingar på det medföljande måttbandet. Ju kortare måttenheter som används, desto svårare blir det att spela. Det finns också ett system för nya spelare att få handikapp genom att de använder längre måttenheter än de mer erfarna.

Varje mark är värd mellan noll och sex poäng och de 15 man spelar med får tillsammans inte vara värda mer än 25 poäng. När alla marker är kastade räknar varje spelare hur många poäng de marker som finns i spelområdet är värda. Flest poäng vinner.

Spelare kan välja en ras som passar deras spelstil. Odöda har ofta starka förmågor men kort räckvidd, så du måste kunna kasta bra. Kentaurer har flyttförmågor som kan hjälpa dig att komma åt motståndarens marker även om dina inte landar exakt där du vill. Underlaget man spelar på påverkar också markerna. De studsar och rullar lätt för mycket på hårda underlag, men en tjock duk eller matta hjälper mot det.

De fem raserna har en egen färg på sina marker så om man spelar med ett startpaket är det lätt att se vem varje mark tillhör, men om två spelare har valt samma ras kan det bli problem att se vilka marker som är vems. Ett tips är att ha en whiteboardpenna till hands som kan användas för att göra tillfälliga markeringar på dina marker så du vet vilka de är när poängen ska räknas.

Även med bara ett startpaket har Clout ett mycket högt omspelsvärde. Att efter en förlust träna i hemlighet genom att sitta och kasta marker i en kopp medan man tittar på TV och sedan få en returmatch och överraska sin motståndare med sina nya kastfärdigheter är en härlig känsla.

Naturligtvis har de mest ovanliga markerna man bara kan få i boosters de mest kraftfulla förmågorna men de är inte så starka att de skapar obalans i spelet. Det, tillsammans med handikappsystemet, gör det lätt för alla spelare från de mest inbitna till nybörjare att spela tillsammans i de turneringar som arrangeras i ledande spelbutiker runt om i landet.

Text: David Rasmusson


 
  Sätt ditt eget betyg på Clout Fantasy!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 9 personer röstat.
Intryck 7
Innehåll 7,11
Sammanlagt betyg 14,11
 
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006