War of the Ring är ett brädspel baserat på J.R.R. Tolkiens trilogi om Härskarringen. Det kan spelas av två till fyra spelare vilka representerar Free People (FP) eller Shadow (SP). De två makterna styr över ett antal nationers arméer på spelbrädet – som givetvis utgörs av en karta över Middle Earth – samt viktiga personer så som följeslagarna i ringföljet, Saruman m.fl., vilka har förmågor som ger olika fördelar vid olika situationer under spelets gång. FP kontrollerar även ringföljet på deras resa för att förgöra Härskarringen. Spelmekaniken är raffinerad. Det går att vinna på två olika sätt, antingen genom militära medel (vinnande spelaren ska i så fall ha tagit över ett visst antal städer och fästningar) eller genom att ringen förstörs (FP) alternativt att SP-spelaren genom ringens makt korrumperar ringbäraren.
Spelet håller en hög kvalité. Utöver en stor och vackert målad spelplan ingår runt 200 plastfigurer, ett hundratal händelsekort av olika slag, samt en uppsjö markörer. Illustrationerna är gjorda av John Howe och är stämningsgivande och ger en sagokänsla åt spelet. Korten och spelplanen känns gedigna och kommer stå emot slitage väl. Figurerna är snygga och detaljerade men känns en aning överdimensionerade. Detta är tänkt att kompenseras genom utbyte av flera figurer mot pappersmarkörer, med resultat att det tar mindre plats på planen men det blir tyvärr svårare att se hur många arméer som finns på planen och ostabilt och bökigt.
Spelupplägget är förhållandevis avancerat med olika faser och sedan flera möjliga alternativ för handling i varje runda. Dessa bestäms i början på varje ny spelrunda genom tärningsslag där olika symboler visar vad spelarna kan göra. Utöver detta är tärningsslagen i strider, dragning av brickor i sökandet efter ringen samt dragning av händelsekort slumpmomenten i spelet.
De första spelpartierna kan bli utdragna då det är mycket att lära sig och hålla i minnet, framför allt vad de olika tärningssymbolerna ger för möjligheter. Likaså tar det en bra stund att ställa i ordning planen, figurerna och alla korten innan spelet kan börja.
Det finns två regelversioner, en kom-igång-variant samt de egentliga reglerna. Tyvärr är presentationen av reglerna opedagogisk och svårtillgänglig. De hade lätt gjorts bättre med ett tydligare upplägg samt en steg för steg guide. "WotR Rules Summary" på BoardGameGeek.com är ett dokument som underlättar spelandet betydligt. Vi rekommenderar det starkt till alla nya spelare.
På det hela taget är spelet en mycket trevlig kombination av saga och strategispel. Här är för en gångs skull inte bara ett vinnande namn på en känd bok eller film plockat för att sälja ett spel som egentligen kunde ha hetat vad som helst. Kopplingen till berättelsen om Härskarringen är stark och spelet präglas av hur delar av berättelsen kan förändra förutsättningarna för spelet. Detta utan att vara förutsägbart eller enformigt. Spelet passar för den relativt erfarne spelaren med tålamod i början och gott om tid för att spela färdigt.