Runebound 2ed
Tillverkare
Fantasy Flight Games
Spelare
1-6
Speltid
120 minuter
Webb
http://www.fantasyflightgames.com
Ca Pris
448:-
 
  Intryck: 8     Innehåll: 6   14
 
 

Runebound är ett brädspel i fantasymiljö. I korta drag går det ut på att välja ut en figur att spela med, samla på sin figur så bra vapen, rustning, allierade och färdighetsbonusar som möjligt innan man ger sig ut att jaga den stora drakmästaren. För att få tag i allt detta behöver man guld och erfarenhet. Det får man genom att ta sig an utmaningar som finns utplacerade på den medföljande kartan. Utmaningarna finns i fyra olika svårighetsgrader. Grönt, gult, lila och rött, där grönt är den lättaste. Ju svårare utmaning desto mer erfarenhet och större belöning. I städer kan man köpa vapen, rustning och allierade för guldet man vunnit.

Stor del av spelandet handlar om att uppgradera sin figur så man kan ta sig an svårare motstånd. Det kan ibland bli lite enformigt. Det blir lätt att man går mellan två utmaningar och en stad. Slåss, skaffa erfarenhet och guld, gå till staden och läka sina sår och så tillbaka ut igen. När man blir bättre behöver man inte återvända till städerna lika ofta och spelet ”öppnas upp” lite.

Man kan också under spelets gång utmana varandras figurer och på så sätt försvaga sina motståndare. Dessa strider fungerar likadant som när man löser utmaningarna. I övrigt saknas det möjligheter att försvåra för sina motspelare vilket gör att spelet saknar den där riktiga tävlingskänslan.

Tre olika färdigheter används i strid och för olika typer av motståndsslag. De är avståndsstrid, närstrid och magi. Det finns mest bonusar till närstrid och avståndsstrid varför det kan vara en fördel att välja en figur med höga värden i detta från början, och även fokusera på det när man köper färdigheter.

Det finns tre olika sätt att vinna spelet. Det gör att man med turen på sin sida kan hämta igen om man ligger efter sina motspelare, vilket gör spelet lite mer oförutsägbart. Speltiden ligger på ungefär en timme per spelare vilket gör att fyra spelare behöver ungefär fyra timmar på sig.

Regelhäftet är snyggt utformat i färg och med illustrationer. Det är lättläst och innehåller flera förklarande exempel vilket alltid är bra. Från att ha läst reglerna till att förstå dem till fullo är det dock ett litet steg. Det tar ett tag innan man verkligen lär sig spelmekaniken och i början får man slå en del i regelhäftet. När man väl kommer in i det känns det som att det flyter på bra. Någon regelmiss stötte vi på, men överlag så verkar reglerna genomtestade ordentligt.

Runebound har en trevlig spelvärld som innehåller alla traditionella fantasyelement. Spelet och alla tillbehör är av god kvalitet och allt känns gediget. Boxen innehåller riktigt många saker. Det är figurer i plast, spelkort av flera olika slag, tärningar, markörer i massor och lite till. Räknar man saker per investerad krona är Runebound ett säkert köp. Kvalitén avspeglar sig också i att jag knappt hittat något stavfel.

Såväl korten som regelboken innehåller en hel del illustrationer, som sig bör för att få den härliga fantasykänslan. Illustrationerna är bra gjorda men ibland kan de kännas aningen tråkiga och stela.

Ett intressant inslag är tärningarna man slår för att se hur man förflyttar sig. Det är sexsidiga tärningar med geografiska symboler, som motsvarar olika typer av geografi på kartan. Det är kul med något annorlunda samtidigt som det går en del tid till att lära sig symbolerna och räkna ut hur man ska kombinera dem för att komma dit man vill.

I jämförelse med den första versionen av Runebound har spelet blivit snyggare och kvalitén har överlag höjts. Det har också blivit lite svårare, särskilt i början av spelet innan man har hunnit skaffa erfarenhet och allierade. I övrigt är det mest detaljer kring regler som förändrats.

Runebound 2ed är ett roligt brädspel i fantasymiljö där mycket krut har lagts på kvalité. Allting känns gediget och genomarbetat. Det finns några små missar men de är få och stör inte spelet. Vissa delar av spelandet kan bli lite enformigt och upprepande. Dock gör mångfalden av belöningar att man har överseende med detta.

Text: Peter Hedman


 
  Sätt ditt eget betyg på Runebound 2ed!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 15 personer röstat.
Intryck 8,2
Innehåll 7,2
Sammanlagt betyg 15,4
 
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006