Hordes of the Abyss
Tillverkare
Wizards of the Coast
Omslag
Hårdpärm
System
Dungeons&Dragons
Sidor
160
Ca Pris
268:-
 
  Intryck: 6     Innehåll: 7   13
 
 

Demoner, demoner, demoner. Det är vad Hordes of the Abyss handlar om, varken mer eller mindre. 160 sidor om demoner – hur de lever, var de lever, vilka demoner som härskar i avgrundens olika lager, samröre med demoner, hur man bekämpar dem, osv.

Boken har det höga produktionsvärde man väntar sig och följer samma mall som Libris Mortis (vandöda), Lords of Madness (abnormaliteter) och Draconomicon (drakar).

De ”nya” demoner (uppdateringar av demoner som funnits i första och andra utgåvan av D&D) som presenteras är riktigt intressanta och användbara, liksom avsnittet om olika demoners roller och motivation. De olika demonprinsarna (och prinsessorna) – Baphomet, Fraz-Urb’luu, Zuggtmoy med flera – känns dock lite tamare. Allihop har en CR runt 20 och är inte ens epic. Den demoniska ”hierarkin” tycks vara en tämligen platt organisation.

Givetvis finns massor av feats och spells som kan vara användbara vid samröre med demoner. De flesta, men inte alla, är inriktade på dyrkan och umgänge med demoner snarare än bekämpandet av dem. Präster får dessutom några nya domäner: korruption, demonisk, frestelse etc.

Vidare ett långt avsnitt om avgrunden – the Abyss – där demonerna dväljs och utkämpar sina ändlösa strider. Vi får veta lite om invånarna, hur man tar sig till avgrunden, samt översiktliga beskrivningar (med kartor) av de viktigaste av avgrundens oändligt många lager. Boken avslutas med tre tillägg som listar några av avgrundens härskare, ett stort antal av dess lager, samt ett register över i vilka böcker man hittar samtliga publicerade demoner till D&D 3.5.

Innehållet är välskrivet och avhandlar det mesta en spelledare kan vilja veta om demoner, men det känns ändå som om något saknas. Boken är inspirerande, men inte mycket mer. Jag kan dessvärre inte sätta fingret på exakt vad jag saknar – det är mer en känsla av att Hordes of the Abyss skulle mått bättre av att vara några sidor tjockare.

Text: Dan Algstrand


 
  Sätt ditt eget betyg på Hordes of the Abyss!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 4 personer röstat.
Intryck 7
Innehåll 7
Sammanlagt betyg 14
 
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006