Monster Manual IV
Tillverkare
Wizards of the Coast
Omslag
Hårdpärm
System
Dungeons & Dragons
Sidor
224
Ca Pris
300:-
 
  Intryck: 8     Innehåll: 7   15
 
 

Monster Manual IV är den femte officiella monsterboken till Dungeons & Dragons (fyra Monster Manual samt Fiend Folio). Den innehåller – föga förvånande – en mängd olika varelser, de flesta förstås avsedda som motståndare till rollpersonerna.

Vad som är nytt är sättet att presentera monstren. I Monster Manual IV har Wizards anammat det nya, förbättrade format som introducerades i Dungeon Master’s Guide II. Dessutom finns utökad information om taktik, var varelsen uppträder, ekologi, samhälle, vad rollpersonerna kan tänkas veta om den, samt hur den passar in i kampanjvärldarna Eberron och Forgotten Realms. Vid en del varelser finns dessutom en karta över, och en kort beskrivning av, en håla, boplats eller ett läger.

Denna mängd information gör att det inte får plats lika många olika varelser som i tidigare monsterböcker (110 mot 250 i Monster Manual II). I gengäld är det mycket lättare för spelledaren att använda monstren som de är, utan en massa förberedelser.

Varelsefaunan är varierad. Nästan 30 sidor upptas av Spawn of Tiamat – den onda drakgudinnans avskyvärda yngel (det kan ha något att göra med att Wizards utnämnt 2006 till Year of Dragons). Resten av monstren är en blandning av allsköns skapelser, den ena skummare/häftigare än den andra.

Ytterligare än nyhet är att det presenteras variationer av en mängd redan publicerade varelser. Till exempel har drow fått tillökning med Lolth’s Sting (drow ninja 4), Dark Sniper (drow scout 6), Arcane Guard (drow fighter 2/wizard 5) och Drow Priestess (drow cleric 8). Suveränt för spelledaren som slipper öda tid på att ge varelserna class levels för att variera/biffa upp dem.

Den spelledare som tycker att hon behöver fler monster till D&D bör införskaffa Monster Manual IV. Det är ingen oundgänglig produkt, men den fyller sitt syfte och gör det bra. Det minskade monsterantalet uppvägs mer än väl av att det går att använda dem nästan utan förberedelser.

Text: Dan Algstrand


 
  Sätt ditt eget betyg på Monster Manual IV!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 5 personer röstat.
Intryck 7,6
Innehåll 7
Sammanlagt betyg 14,6
 
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006