Tichu
Tillverkare
Abacusspiele
Spelare
3-10
Speltid
30 minuter
Webb
http://www.abacusspiele.de
Ca Pris
80:-
 
  Intryck: 3     Innehåll: 9   12
 
 

Den anspråkslösa och rentav avskräckande förpackningen gör verkligen inte detta kinesiska folkspel rättvisa. 642 miljoner spelare dagligen bara i Kina, om man nu ska tro den europeiska distributören, gör förmodligen Tichu till ett av världens mest populära spel. Jag är inte förvånad.

Tichu är ett kortspel som i sitt grundutförande går ut på att två lag med två spelare i varje, samarbetar sinsemellan för att bli det lag som först blir av med sina kort. Varje runda börjar med att startspelaren lägger ut ett kort eller en kortkombination såsom par, trissar och stegar. Det är sedan, i motsols ordning, nästa spelares tur att antingen spela en likadan kombination fast högre, eller att passa. När tre spelare i rad har passat vinns sticket av den som la den sista kortkombinationen. Kortleken är i stort sett en vanlig 52-kortslek, men med fyra extra specialkort som t ex kan tvinga fram ett vanligt kort från motspelarna, fungera som joker eller garantera kontrollen av spelet. Spelet pågår till något lag fått 1000 poäng, som bland annat fås genom stick med 5:or, 10:or och kungar, samt att som lag vara de två spelare som blir av med korten snabbast. Man får inte heller glömma utropandet av Tichu, som innebär att man satsar 100 eller 200 poäng av lagets pott på att bli den spelare som först sitter utan kort.

Spelreglerna täcker även trespelarvarianter, lagspel för 6 spelare samt solospel för 5 till 10 personer. Det sistnämnda påminner dock mer om det gamla klassiska kortspelet tölp, där tidigare omgångar avgör bordsplacering och utbyte av dåliga kort mot motståndarens bästa.

Tichu är som sagt ett samarbetsspel, som har en låg inlärningskurva men tar lång tid att verkligen behärska. Uppskattar du klassiska kortspel som till exempel gin rummy eller bridge är detta en säker investering. Det enda jag egentligen saknar är regler på svenska samt en mer tilltalande design, men man kan väl inte få allt.

Text: Conny Andersson


 
  Sätt ditt eget betyg på Tichu!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 6 personer röstat.
Intryck 4,17
Innehåll 9,17
Sammanlagt betyg 13,34
 
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006