Birth of America
Utvecklare
Deep Silver/Ageod
Utgivare
Paradox Interactive
Genre
Strategi
Webb
http://www.birth-of-america.com
Ca Pris
269:-
 
  Intryck: 7     Innehåll: 7   14
 
 

Charmig Turnbaserad strategi utan lull-lull
Birth of America är ett strategispel som utspelar sig i perioden kring det engelsk-franska kriget 1755-1763 och det amerikanska frihetskriget 1775-1783. Utvecklat av Philippe Thibaut, skaparen av bland annat Europa Universalis, ger Birth of America en stämningsfull och intressant upplevelse i makligt tempo. I dagens stressade spelvärld fylld av klonade ”realtidskrig” bjuder Birth of America istället på turn-baserad strategi.

Spelets omgångar består av en månad i taget, vilka planeras i förväg. När samtliga order är givna genomförs sedan alla spelares order simultant, så det är inte omöjligt att din motståndare grusar de högtflygande planer du beordrat dina tappra styrkor att fullfölja under perioden. På så sätt har ingen fördelar av att ”flytta först”, utan allt hänger på att dina order är genomtänkta och att slumpen, väder och andra yttre faktorer står dig bi.

Kartan är uppdelad i fler än 700 provinser, från Kanada till Florida, och påverkas av t ex årstid och väder. En sjö som i juni tvingar dina styrkor på en 150 dagars marsch för att ta sig runt, kan i januari bjuda på en autostrada in i fiendens bosättningar då samma styrkor nu kan tillryggalägga samma avstånd på mindre än en månad. Samma skridskobana som, likt under Karl X Gustavs tåg över Bält 100 år tidigare, hjälper dig ena stunden kan dock självklart leda till att fartyg inte kan lämna dina fort med de ack så viktiga förstärkningarna till striderna nordost om Nova Scotia, så det gäller att planera noga.

Trupper styrs på regementsnivå, understödda av trossenheter och ledda av över 100 olika historiska ledare, de flesta med egna specialförmågor och styrkor. Varje stridande sida har sina egna truppvarianter, anpassade för varierade uppdrag som t ex bakhåll, försvar och belägring. Totalt finns över 90 olika tidstypiska enheter.

Birth of America innehåller 11 scenarier och 3 stora kampanjer, och kan spelas via email eller på andra meddelandebaserade sätt. Inte direkt den mest tekniskt framstående lösningen, men en gissning är att målgruppen inte är så kräsen när det gäller den aspekten.

Grafiskt är Birth of America inget banbrytande, men både karta och truppbilder är stilrena och relativt tydliga. Däremot är gränssnittet en estetisk mardröm. Visst, det är tydligt, men ganska osammanhängande stilmässigt. Av någon outgrundlig anledning har formgivarna t ex placerat ett staket(!) bland minikarta och trupplista. Ljudmässigt lär du inte heller bli chockad. Dämpad frihetsmusik och lågmälda ljudeffekter är allt du bjuds på. Nåväl, det är ett strategispel vi pratar om, så det är petitesser att bråka om lullull.

Om du uppskattar genren och är intresserad av tiden kring amerikanska frihetskriget tror jag att du kan ha behållning av Birth of America. Det är inte strategispelet som går extremt långt ner på detaljdjupet, men stämningen och det stresslösa tempot ger stort utrymme för eftertanke och strategi. Med det inte sagt att det bara handlar om att flytta runt stridande enheter. Som spelare bygger du t ex fort, rekryterar nya trupper, beordrar räder av byar och belägrar fiendens befästningar. Dessutom tillkommer ytterligare faktorer att ta hänsyn till, bland annat finns alltid risken att din lokalrekryterade milis upplöses under vintern, liksom problemet att de indianer som stöder din sak alltid återvänder till sina byar när det blir för kallt om rumpan. Vi som inte fastnat för realtidsstrategi erbjuds inte alltför ofta några riktigt bra alternativ, och Birth of America är iallafall värt en titt.

Text: Conny Andersson


 
  Sätt ditt eget betyg på Birth of America!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 0 personer röstat.  
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006