Gothic 3
Utvecklare
JoWooD
Utgivare
Atari
Genre
Rollspel
Webb
http://www.gothic3.com
Ca Pris
379:-
 
  Intryck: 7     Innehåll: 3   10
 
 

Kaos råder i Myrtana! Orcher från mörkret i norr väller in över landet, och kung Rhobar försvarar förtvivlat människans forna fäste Vangard. Rykten om att den namnlöse hjälten från Khorinis är på väg fyller landet med både hopp och oro. Vems sida kommer han att ta? Vilka ska få uppleva hans vrede? Bara en sak är säker: Hans gärningar kommer att ändra Myrtana för all framtid...

I rollen som den namnlöse hjälten är det upp till dig att bestämma Myrtanas öde, och Gothic 3 bjuder dig som tar dig an uppgiften på många timmar av spänning, strid, problemlösning och frustration. Som i stort sett alla datorbaserade rollspel utvecklar du karaktären, som genom uppdrag och klassisk självbevarelsedrift i form av hack’n’slash blir starkare och öppnar upp mer för egna önskemål. Du kan t ex specialisera dig på svärdskonst, bågeskytte, alkemi, vapensmide eller magi, för att efter eget huvud skapa den ultimata räddaren (eller förgöraren) av Myrtana.

Spelmiljön är stämningsfull, och du slängs direkt in i en strid i en av orcher ockuperad by på Myrtanas landsbygd. Interfacet är lättförståeligt, om än något trögt när det gäller att dra vapen. Å andra sidan har det sin charm att famla efter svärdet när ett skogstokigt vildsvin från ingenstans prasslar fram i buskaget för att göra slarvsylta av vår hjälte. Striderna i sig leder ofta till vilt klickande på musknappen, men efter lite träning hittar du finesser och lär dig tajma attackerna och pareringarna vilket ger ett klart bättre resultat. En mycket irriterande aspekt när det gäller strider är dock att just ovan nämnda vildsvin, och andra liknande bestar, kan ta kål på dig direkt om du inte lyckas få in första slaget. Vips ligger du på backen och blir grisföda, trots att du nyss utan en skråma besegrade en hel by med stridstränade orcher!

Sitter du med en dator av nyare snitt och med bra prestanda säger jag grattis! Med grafiken inställd på högsta detaljrikedom får du en väldigt behaglig upplevelse, med mjuka animationer och sköna ljuseffekter, och driftsäkerheten är antagligen helt ok också. Visst, du kan köra på bästa tänkbara grafikläge med sämre datorer också, men räkna i så fall med att spelet kraschar pga minnesproblem när du minst önskar det. Som vanligt när det gäller JoWooD har releasen förmodligen stressats fram, i alla fall misstänker jag det, för buggar finns det gott om. Datorstyrda karaktärer försvinner, fastnar i miljön och med lägre detaljrikedom uppstår ofta märkliga mönster i t ex himlen, samtidigt som strider och andra datorkrävande händelser ändå gör att spelet tappar frames och hackar. Dessutom lyckas Gothic 3 på något märkligt sätt få DVD:n att försvinna från mina enheter när jag stänger av spelet. Tyvärr känns det läskigt bekant med tidigare releaser från Jo-WooD, och ännu läskigare är att detta hänt på olika datorer! Nåväl, det kommer säkert en patch...

Hög kvalitet på både musik, ljud och dialoger, med genretypiskt tjatiga melodier efter några timmar. Över lag är ljuden riktigt bra använda, det är lätt att orientera sig efter röster i mijön eller att hoppa till när en utrusande vargflock plötsligt flåsar dig i hasorna.

Sammanfattningsvis så är Gothic 3 ett spel med otrolig potential. Spelvärlden är både omfattande, vacker och relativt omväxlande, och striderna kan bli både nervkittlande och blodiga. Till exempel kan du som varvat ner i World of Warcraft och inte längre vill betala 130 kronor per månad för att bara spela lite då och då nog ha ett spelbart soloalternativ i Gothic 3. Om inte annat är du förmodligen redan patchvan! Alla buggar, orimligt ninjatränade vildsvin och extremt långa laddningstider har tyvärr gjort att jag både slitit mitt hår i frustration och i vrede skrikit ut allehanda svordomar till grannarnas förtret. Men besitter du ett stort tålamod, ett kraftpaket till dator och i sista hand ljudisolerade väggar så kan Gothic 3 mycket väl vara spelet för dig!

Text: Conny Andersson


 
  Sätt ditt eget betyg på Gothic 3!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 1 personer röstat.
Intryck 9
Innehåll 8
Sammanlagt betyg 17
 
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006