Anno 1701
Utvecklare
Related Designs
Utgivare
Paradox Interactive
Genre
Strategi
Webb
http://anno1701.com
Ca Pris
399:-
 
  Intryck: 8     Innehåll: 7   15
 
 

bygg städer och kolonisera mera!
Anno 1701 är tredje spelet i en serie från Sunflower och Related Designs med de utanför Tyskland relativt okända 1503 och 1602. Största skillnaden från föregångarna är en ny 3D-motor som gett grafikerna bättre möjligheter att skapa ett riktigt snyggt spel, och även om också annat förbättrats kommer du som fick tag på de andra spelen i serien att känna igen dig. Samma sak gäller dig som är van strategispelare; Anno 1701 är en blandning av klassiker som Colonization, Settlers och Caesar.

Som för ovan nämnda jämförelsespel är inte strid den aspekt som ägnas mest fokus i denna realtidsstrategi. Snarare kommer du att lägga betydligt mer tid på stadsbyggande, resurshantering och att kolonisera fler öar. Dock inte sagt att du enbart kommer att placera ut nya byggnader för att öppna upp för fler enheter, alla delar hänger samman och utan strid kommer du få svårt att uppnå dina mål. Andra aspekter som varje framgångsrik kolonisatör bör ägna åtminstone några minuter åt är handel och diplomati.

Resurshanteringen görs svårare då de olika öar du hittar sällan innehåller mer än två-tre olika godsaker att exploatera. I längden innebär det att du kan bli sittande utan vissa nyckelresurser, som i sin tur gör att du inte kan tillverka en viss sak, som i sin tur gör att du inte kan, och så vidare... Detta riskerar att bli ett irritationsmoment, men som man säger: den som söker han finner, så ta dina fartyg och försök hitta dessa resurser innan dina motståndare gör det.

Fokus ligger som sagt på stadsbyggande, samt att hålla sin befolkning nöjd och belåten. Tack och lov är väl det, för de strider du hamnar i går framförallt ut på att störst vinner. Det blir många ihopsamlade högar av landstyrkor som du beordrar att i full styrka anfalla städer utan egentlig taktik, och sjöstriderna påminner på många sätt om striderna i mästerverket Pirates!, ursprungligen från 1987. Utvecklingen har gått framåt, men kanske inte så mycket som man kunde önska.

Istället för att gå in på extrem detaljnivå håller sig Anno 1701 på en rakare väg, där allt egentligen är relativt självförklarande. Efter en halvtimmes spelande behärskar du funktionerna och kan istället lägga krutet på att utnyttja dessa rätt. Dessutom är användargränssnittet lättförståeligt, grafiken inspirerande och bra, liksom ljud och musik.

Anno 1701 saknar solokampanj, men innehåller istället 10 scenarion av olika slag, samt fyra tutorials för att på gammalt hederligt sätt lära upp dig i styrning och kontroll. Självklart kan du också starta spelet utan att spela scenarion, och får då fria händer att göra vad som faller dig in. Skulle du tröttna på att häcka själv framför datorn erbjuds spel via Internet och LAN, även om inget av dessa egentligen garanterar sällskap bredvid dig.

Du som gillar att i makligt tempo och med logistiskt sinne planera och bygga städer och kolonier har stor förutsättning att gilla Anno 1701. Önskar du dock mer djup, action och stridsfokus så bör du kanske leta vidare.

Text: Conny Andersson


 
  Sätt ditt eget betyg på Anno 1701!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 9 personer röstat.
Intryck 7,11
Innehåll 6,22
Sammanlagt betyg 13,33
 
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006