Descent - The Well of Darkness
Tillverkare
Fantasy Flight Games
Spelare
2-5
Speltid
2 timmar
Webb
http://www.fantasyflightgames.com
Ca Pris
378:-
 
  Intryck: 9     Innehåll: 6   15
 
 

Descent: Journeys in the Dark – The Well of Darkness Expansion (av förklarliga skäl bara Well of Darkness hädanefter) är den första expansionen till Fantasy Flight Games grottkrälarbrädspel Descent: Journeys in the Dark som jag recenserade i Fenix 2/2006 (den som mot förmodan saknar det numret kan hitta recensionen på www.speltidningen.se/recensioner/gamedetail.asp?g=135&t=1). Eftersom expansionen inte kan användas utan grundspelet är denna recension skriven för de som redan äger och spelar Descent.

Well of Darkness innehåller till att börja med mer av allt: fler hjältar (6 kort och 6 figurer); fler monster (27 figurer av olika typer: kobold, ferrox och golem); fler kort (6 monsterkort, 39 overlordkort, 12 färdighetskort, 12 stadsbutikskort, 23 skattkort, 6 relikkort och 12 kort som ska ersätta gamla kort från grundspelet); fler rumsbrickor (1 rum, 3 korridorer, 4 korsningar och 2 återvändsgränder); fler rekvisitabrickor (48 hinder, 23 fällor och 2 trappor); en ny areaaffektmall; fler effektpluttar (14 blödning och 14 omtöckning, samt några fler för effekter från grundspelet); fler skattmarkörer (9 kraftdrycker, 11 pengamarkör-er och 6 relikmarkörer); två övriga markörer (Furr the Spirit Wolf och Haunt); samt ett 28-sidigt regelhäfte med 9 nya uppdrag. Puh! Som ni ser är det en fullmatad box man får. Alla komponenter håller samma höga kvalitet som i grundspelet. Brickor, pluttar och markörer är av tjock, stadig, välstansad kartong. Korten är tryckta på papper av spelkortskvalitet. Allt självklart i fyrfärg. Det som drar ner intrycket en smu-la är att de medföljande figurerna (precis som i grundspelet) är antingen gräddvita eller röda. Färdigmålade figurer och intrycksbetyget hade varit en solklar tia.

Medför Well of Darkness några förändringar rent spelmässigt då? Jodå, på två olika sätt dessutom. Dels innehåller regelhäftet några små regeländringar (hjältar kan till exempel inte längre dricka mer än en magisk dryck per runda) och förtydliganden av regler från grundspelet, bland annat de ovan uppräknade kort som ska ersätta motsvarande kort från Descent: Journeys in the Dark. Dels finns en hel del regler och komponenter som ger den som spelar overlord en massa nya taktiska möjligheter. Och dessutom är de medföljande uppdragen konstruerade med större fantasi och uppfinningsrikedom än i grundspelet.

Tidigare var hjältespelarnas erövringspluppar den enda mätaren för att avgöra framgång eller motgång, och overlord-kortleken den enda tidsgräns som fanns. I övrigt kunde hjältarna lalla runt och skaffa resurser i sin egen takt (även om overlord-spelaren förstås kunde samla kort och hot-pluppar under tiden). I och med Well of Darkness introduceras bland annat inrasande grottor och rullande stenbumlingar (à la Jakten på den försvunna skatten) för att stressa hjältarna och tvinga dem att avancera i högre tempo. Vidare finns en massa nya sadistiska overlord-kort som kan blandas in i leken. Dock måste ett kort från grundspelet plockas bort för varje expansionskort som läggs till – bortsett från Ferrox Tribe och Kobold Swarm som anses ingå i grundleken. Detta för att det inte ska ta längre tid att gå igenom overlord-kortleken. Vid varje uppdrag finns uppgifter om hur många nya kort – av typen händelser, fällor eller monster – som får blandas in i leken. Det finns en lista som anger dessa uppgifter för alla uppdrag i Descent: Journeys in the Dark.

Det jag tyckte var bra med grundspelet är fortfarande bra i Well of Darkness, och det jag tyckte var mindre bra har delvis åtgärdats. Det är roligare att spela overlord med alla nya möjligheter som ges att vara taskig mot hjältarna. Det går att stressa hjältespelarna så det inte tar en halv evighet att spela ett parti.

Svagheter är fortfarande att spelet inte erbjuder något annat än grottkräl. Gillar man denna grundpremiss och har roligt med Descent: Journeys in the Dark är det värt att införskaffa Well of Darkness, för expansionen gör definitivt spelet bättre.

Text: Dan Algstrand


 
  Sätt ditt eget betyg på Descent - The Well of Darkness!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 10 personer röstat.
Intryck 8
Innehåll 7,1
Sammanlagt betyg 15,1
 
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006