Det kan hända mycket under fyra år. Det är så länge sedan Privateer Press släppte Warmachine: Prime, och började färden mot att vara en kraft inom figurspelsindustrin.
Prime – som sedan har expanderats med ytterligare tre böcker, samt en kusin i kompatibla spelet Hordes – visade många tecken på att tillverkaren var väldigt oerfaren. Under de fyra år som gått sedan Warmachine gjorde debut har det hänt mycket med spelet, med ett stort FAQ och en massa tillägg och ändringar i reglerna.
Det är därför Privateer nu släppt en ny version av grundreglerna för Warmachine. Den är till för att gamla spelare skall få alla regler i en och samma bok, samtidigt som nybörjare kan köpa en bok med allt som de behöver för att konkurrera med mer erfarna spelare.
Efter inledande fiktion om settingen får man spelets grundregler, numera uppdaterade med alla de regler som lagts till i de senare böckerna, finslipade så att spelet fungerar så bra det bara går. Allt är väl förklarat, med bra diagram då det behövs. Grundreglerna – som inkluderar allt från en beskrivning av vad en T6 är för något till ett gäng scenarion – fyller bara 64 sidor, och är fortfarande lika förförande enkla som de någonsin varit: slå två T6, lägg till smidighet (närstrid, avstånd osv), träffa eller slå målsiffran (målets försvar eller rustning). Spelet kan beskrivas på samma sätt som jag hört om poker –”två minuter att lära sig, en livstid att bemästra”.
Efter grundreglerna får man en sektion för varje enskild styrka. Det finns fyra i Warmachine, en var från de fyra stora nationerna: brittisk-tyskliknande Cygnar, ryskinspirerade Khador, de religiösa fanatikerna från Protectorate of Menoth och de onda, odöda Cryx. Varje sektion inleds med lite text om nationen: landets karaktär, mål, attityd och så vidare. Allt är skrivet som tal från en högt uppsatt person i landet, så det är knapppast opartiskt. Detta gör bara att länderna bli mer levande. Jag tycker också att det är en styrka att ha reglerna för alla grupper med... det är lättare att hålla koll på vad motståndaren kan göra, till skillnad från då man har en bok för varje styrka med specialregler i varje.
Styrkorna i Prime är inte utökade. Vill man ha fler enheter få man köpa de andra böckerna, även om det är fullt möjligt att skapa en kraftig armé utifrån de enheter som finns med i Prime. Alla länder får fyra ”Warcasters”, mäktiga trollkarlar som leder armén, ett gäng truppenheter av både grund- och elitkaraktär, och några Warjacks. Det är Warjacks som gett Warmachine undertiteln ”Steam powered miniature combat”. Här snackar vi stora, ångdrivna stridsrobotar som styrs av Warcastern! Om det inte är nog finns det också ett urval legosoldater att lägga till i styrkorna.
Boken avslutas med en massa bilder på snyggt målade figurer och ett kapitel om grundtekniker i figurmålning, samt en fin karta över de fyra stora länderna, samt över de olika mindre länderna.
Originalboken Prime var mestadels svartvit. Prime – remix är helt i färg. Det är kanske den största förändringen i hela boken. Det är roligt att bläddra genom boken. Dessutom är nästan alla bilder av karaktärerna, enheterna och så vidare helt nya. De flesta bilderna är väldigt fina. Jag är särskilt förtjust i bilden på Cygnar Warcastern ”Caine” och warjackbilderna för Khador. Synd bara att bilderna som illustrerar de tre warcasters från Khador är så fruktansvärt dåliga i mina ögon (fast diskussioner om detta har varit heta, och många håller inte med mig.)
Har du aldrig spelat Warmachine kan jag rekommendera den, oavsett tidigare erfarenhet av figurspel. Om du har funderat på att börja, är det här rätt start, tillsammans med en grundbox figurer. Om du är inbiten spelare ska den här köpas även om du redan äger Prime – man vill ju ha alla regler på ett ställe, och förändringarna är viktiga, även om de egentligen är få.
Besök gärna den svenska Warmachine-siten: www.kolgruvan.se också.