Forceball
Tillverkare
Gigantoskop
Spelare
2
Speltid
30-60 minuter
Webb
http://www.forceball.net
Ca Pris
99:-
 
  Intryck: 7     Innehåll: 5   12
 
 

Forceball är ett kortspel med sporttema, en sorts rymdinnebandy. Spelet spelas i tre perioder (en period pågår till leken tar slut). En spelare tar rollen som anfallare och den andra som försvarare. Rollerna växlas under spelets gång. Rundorna går ut på att anfallaren börjar spela en anfallsmanöver med ett värde, motspelaren svarar med en försvarsmanöver med högre värde. Anfallet slutar när en spelare inte kan spela ett kort med högre värde. Beroende på vilken manöver en spelare vinner med händer olika saker, som mål eller byte av roll.

Reglernas grundtanke är intressant men ett par saker gör att spelet inte riktigt håller. Dels är regelboken inte så pedagogiskt utformad, trots roliga mellansnack av spelets karaktärer. Reglerna innehåller också många undantag, specialfall och saker som inte förklaras, vilket gör att spelet blir svårförstått och har en hög inlärningskurva. Forceball kräver en stor dos sunt förnuft för att fungera bra. Spelet är dock taktiskt, om än lite svårt att vända för den som är i underläge, och bjuder på många val som verkligen påverkar hur spelet fortsätter.

Spelet är gjort med regler och speltermer på engelska och svenska. Däremot är manöverkorten bara på engelska. Eftersom spelet verkar anpassat för en yngre publik ställer jag mig frågande till att de svenska termerna inte finns på korten.

Forceballs utseende är trevligt. Lukas Thelins tillustrationer är vackra och visar upp sportens manövrar med färgfyllda mangabilder. Det märkligaste med utseendet är att anfallarens kort är blåa medan försvararens kort är röda, tvärtemot vad brukligt är, och det är väldigt förvirrande innan man kommit in i spelet. Ett stort designfel.

Sammanfattningsvis är Forceball ett intressant spel som förlorar på för många detaljer som gör spelet mer svårtillgängligt än vad det borde vara. Spelet finns hos en av Sveriges ledande sportaffärskedjor, vilket är roligt. Kanske är det Forceball som kommer spelas på skolgårdarna i vår?

Text: Martin Ackerfors


 
  Sätt ditt eget betyg på Forceball!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 0 personer röstat.  
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006