Wild Talents
Tillverkare
Arc Dream Publishing
Omslag
Hårdpärm
System
Wild Talents
Sidor
235
Ca Pris
320:-
  Intryck: 8     Innehåll: 8   16
 
 

För några år sedan kom Godlike, ett rollspel om mindre kraftfulla superhjältar under andra världskriget. Nu har folket bakom det spelet släppt Wild Talents som är ett mer allmänt hållet superhjälterollspel.

Redan på framsidans bild ser man att det inte är skinande hjältar i färgglada trikåer som är spelets huvudsakliga fokus. Den värld som skildras i spelets illustrationer är mörk och fylld av plågade supervarelser i rostiga rustningar, solkiga mantlar eller nazistuniformer. Visserligen är spelet inte fast förankrat i någon särskild värld, men den kampanjmiljö som beskrivs någorlunda utförligt är en fortsättning på världen från Godlike. Den befinner sig rätt långt från de mer utflippade superhjälteserierna där utomjordiska invasioner och ingripande gudar hör till vardagen.

Spelets regler kan hantera de flesta superhjältar man kan tänka sig. Möjligtvis får man problem om man vill skapa extremt mäktiga hjältar. Regelsystemet är i grunden samma som i Godlike och kallas ORE, One Roll Engine. Alla handlingar utförs med endast ett slag; i strid avgörs till exempel om man träffar, hur mycket skada man gör och vilket träffområde som påverkas av samma slag. Man slår ett antal T10:or och försöker få matchande siffror. Det högsta antalet tärningar som kan slås är 10. Denna grund är enkel och genomtänkt.

Det första steget för att skapa en rollperson är att välja en arketyp, som beskriver hur rollpersonen har fått sina krafter. Exempel är utomjordingen, gudaättlingen, roboten eller mutanten. Rollpersonen beskrivs sedan genom sex grundegenskaper, ett antal färdigheter som baseras på egenskaperna samt ”mirakel” som är superkrafter som vanliga människor inte kan ha, t ex telepati. En supervarelse kan köpa högre nivåer i egenskaper eller färdigheter för att t ex vara superstark eller superbra på att skjuta med pilbåge. Färdigheterna är väldigt många, över 50 stycken; bl a finns en färdighet för varje sinne. Det är dock enkelt att lägga in ett friare färdighetssystem för den som inte tål en så detaljerad uppdelning. Det kan även vara ganska invecklat att köpa den kombination av mirakel som bäst representerar det man är ute efter. Varje mirakel kan ha för- och nackdelar, t ex att det bara fungerar i totalt mörker eller att ens flygförmåga inte bryr sig om fysikens begränsningar. När man väl har lämnat rollpersonsskapandet känns dock spelet flytande på ett helt annat sätt, och systemet gör det möjligt att fånga nästan varje tänkbar superkraft i regeltermer.

I allmänhet känns emellertid reglerna inte särskilt nyskapande eller ens moderna. Det finns träffområden och kroppspoäng, strid hanteras skilt från andra typer av konflikter, och det saknas helt regler för drivkrafter, relationer och sådant som är viktigt för rollpersonerna.

Förutom en detaljerad genomgång av tidslinjen från Godlike och dess spekulativa fortsättning in i nutiden finns det ett kapitel som beskriver allmänna saker att ha i tankarna när man skapar en superhjältevärld: om hur mycket superhjältarna kan ändra på historien, om synen på ondska och godhet, om realism och mycket annat. Detta är ytterst matnyttigt för alla som gillar superhjältar eller alternativhistoria och i sig nästan värt pengarna. Avslutningsvis finns ett längre introduktionsäventyr som dock inte utspelar sig i den värld som huvudsakligen beskrivs i spelet.

Utseendemässigt är illustrationerna fantastiskt snygga, men hade kommit till sin rätt i mycket högre grad mot svart bakgrund, vilket man ser tydligt i inledningen. Typografin är lättläst men inte särskilt korrekt eller snygg, framför allt inte tillsammans med illustrationer av den kvalitén. Pappret är blankt men har en tendens att buckla sig, men bindningen känns stabil.

Avslutningsvis är Wild Talents ett mycket bra superhjältespel med ett på det hela taget enkelt system som känns en aning gammaldags, och med många utmärkta råd för superhjältespelande i allmänhet.

Text: Svante Landgraf


 
  Sätt ditt eget betyg på Wild Talents!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 7 personer röstat.
Intryck 7,71
Innehåll 5,86
Sammanlagt betyg 13,57
 
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006