Artesia
Tillverkare
Archaia
Omslag
Hårdpärm
System
Artesia
Sidor
352
Ca Pris
358:-
  Intryck: 10     Innehåll: 8   18
 
 

Jag hade aldrig hört talas om rollspelet Artesia – Adventures In The Known World innan jag köpte det. Jag hade heller inte kommit i kontakt med den fantasyserie som spelet är baserat på. Spelets och seriens skapare, Mark Smylie, har såväl skrivit som illustrerat och publicerat, vilket är både anmärkningsvärt och imponerande, med tanke på resultatet.

Artesia är ett fantasyrollspel där författaren byggt upp en komplett och mångbottnad värld, som kallas The Known World. Det är en ”swords and sorcery”-värld där historia, öde och oraklens siande om framtiden har stor betydelse. Beskrivningarna av kulturer, länder och olika folkslag är mycket välskrivna och många gånger får jag en ”aha-känsla”, när allt som är skrivet verkar ha ett syfte. Ibland är syftet tydligt, men många gånger kan man ana att det i kommande moduler kommer att avslöjas en hel del om de krokar och hänvisningar som återfinns i rollspelets grundbok.

Världsbeskrivningen kretsar kring en stor övergripande handling. Jag måste säga att jag i allmänhet har lite svårt för rollspel där hjältarna redan finns och där de stora äventyren redan är avklarade eller förutbestämda, exempelvis Star Wars och Sagan om Ringen. Men Artesia lider inte av det. Hjältarna är inte satta och den handling som presenteras skapar mer än den begränsar.

Vad gäller regelmotorn så har Mark Smylie lånat in Fuzion™System och LifePath™System som utvecklats av R. Talsorian Games. Det är ett mycket konventionellt system i bemärkelsen att det finns grundegenskaper (närmare bestämt hela arton stycken), färdigheter (en hel bunt) samt gåvor (som kan liknas vid fördelar) och begränsningar (som är rollpersonens nackdelar). Allt är strömlinjeformat och går snabbt att sätta sig in i.

Men det finns också saker som är mer originella. Det mest iögonfallandet är reglerna för erfarenhet. Beroende på din rollpersons handlande utifrån Arcana – det vill säga olika levnadsregler som genomsyrar The Known World – får han erfarenhetspoäng som sedan kan användas till att förbättra färdigheter och förmågor eller till att ta bort begränsningar. Genom hela spelet och i rollspelets värld så är Arcanan närvarande och styr allt från människor och länder till gudarnas handlande och beteende. Med andra ord så spelar Arcana en stor roll för såväl spelmekaniken som själva rollspelandet och äventyrandet. En annan sak som är annorlunda – och framför allt roligt – är skapandet av en rollsperson. Användandet av LifePath™System gör karaktärsgenereringen spännande, komplex och riktigt skoj. Enda nackdelen är att det kan ta flera dagar.

Rollspelet Artesia har nominerats till och även vunnit många priser. Bland annat har det nominerats till ”Bästa rollspel 2006” av tidningen Inquest och ENnie Awards. Välförtjänt, men det anmärkningsvärda är att ett rollspel som använder sig av ett så konventionellt och rent av gammalmodigt regelsystem där grundegenskaper, färdigheter och fördelar och nackdelar är huvudingredienserna, vinner priser. I Sverige finns en tydlig trend: rollspel ska vara nytänkande och främst grundegenskaper förkastas och byts ut mot något nytt och innovativt. Det känns som Artesia bevisar att klassiska och beprövade regelsystem vinner i längden, så länge världsbeskrivningen, stämningstexter och allt det andra är välskrivet. Det är precis det som gör Artesia till en vinnare. Rollspelet är en gedigen bok på över 350 sidor med hård pärm. Hela boken är i färg och en väl genomförd layout skapar helhet.

För att summera så beundrar jag författaren för att ha lyckats att – helt på egen hand – skapa ett så snyggt, välskrivet och välproducerat rollspel, som lätt är bland det bästa som finns på marknaden, alla kategorier. Det är ett fantasyrollspel i allra högst grad, men där många tillverkare vill förnya sig går Mark Smylie åt andra hållet och utnyttjar alla de gamla, välbeprövade regelsystemen och fantasyattributen vilket om inte annat borde ge alla andra rollspelsförfattare en välbehövlig tankeställare.

Text: Anders Lekberg


 
  Sätt ditt eget betyg på Artesia!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 6 personer röstat.
Intryck 6,67
Innehåll 6,17
Sammanlagt betyg 12,84
 
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006