Leonardo Da Vinci
Tillverkare
Mayfair Games
Spelare
2-5
Speltid
60 minuter
Webb
http://www.mayfairgames.com
Ca Pris
428:-
 
  Intryck: 6     Innehåll: 8   14
 
 

Italienska Leonardo Da Vinci väckte viss uppmärksamhet på Essen i höstas så det är med förväntningar jag tar mig an spelet. Det får sägas vara ett ganska så arketypiskt eurospel med allt vad det innebär av robusta spelpjäser, slimmad och finurlig speldesign och ett abstrakt tema.

Spelarna tar rollerna som uppfinnare i renässansens Florens. De tävlar sinsemellan om att uppfinna och konstruera de fantastiska maskiner som efterfrågas. Den uppfinnare som tjänat ihop mest klirrande floriner vid spelets slut utses till vinnare.

Första intrycken är dessvärre inte helt positiva. När jag läser igenom det åttasidiga regelhäftet blir jag mer än lovligt förvirrad. Reglerna är ologiskt strukturerade och lider av flera barnsjukdomar t ex exempeltext som föregår reglerna som exemplifieras eller illustrationer som förvirrar mer än förklarar. Det är synd då spelet i själva verket är ganska enkelt och intuitivt. Jag tror dock att många som inte är vana vid mer avancerade eurospel kommer att avskräckas av de bristfälliga reglerna. Ett plus är dock att de är översätta till bra svenska.

Nästa trista upptäckt kommer när jag ska sätta upp spelet för första gången. Startpositionerna är nämligen olika för varje spelare, något som kan tyckas vara märkligt men som fungerar bra rent spelmässigt. Det gör dock att spelet tar sin lilla tid att sätta upp och kan vara ytterligare en faktor som skrämmer iväg presumtiva spelare.

Med ovanstående negativa anmärkningar ur vägen kommer jag nu till det trevliga, nämligen spelupplevelsen. Spelarna startar med varsitt laboratorium, en mästare, några lärlingar och en näve floriner. Varje runda efterfrågas vissa uppfinningar i staden och det är upp till spelarna att bestämma vilka de ska forska på samtidigt som de bör försöka hålla reda på vad motståndarna är intresserade av. Varje uppfinning tar ett antal forskningsveckor att färdigställa och kräver vissa råvaror. Den uppfinnare som färdigställer en uppfinning först inkasserar en summa floriner, de som slutför samma uppfinning senare får en annan, mindre, summa.

Spelrundan delas upp i fyra olika faser:

Laboratoriefasen. Där varje spelare bestämmer om han ska forska på en uppfinning och i hemlighet lägger de nödvändiga råvarorna under sitt labb.

Uppgiftsfasen. Där varje spelare i tur och ordning placerar ut sina lärlingar och sin mästare på olika platser i staden. Det finns åtta olika områden som alla har olika funktioner:

• Rådet: där man kan göra en av fyra olika specialhandlingar.

• Verkstaden: där man kan köpa eller uppgradera laboratorium eller köpa en mekanisk man (en effektiv medhjälpare i uppfinningsarbetet).

• Akademin: där man kan rekrytera nya lärlingar.

• Affärerna: det finns en affär för varje råvara (glas, järn, trä, tegel och rep).

Stadsfasen: I den här fasen går man igenom stadens alla områden och avgör vilken spelare som får handla först. Den som har flest lärlingar i ett område börjar och om man har lika många börjar den som placerade en lärling först. Fördelen med att börja är att handlingen då inte kostar något. Nästa spelare som gör något måste betala 2 floriner, spelaren efter det får punga ut med 3 floriner osv.

Forskningsfasen. Där spelarna talar om ifall de lyckats färdigställa en uppfinning. Den som är först med att konstruera en uppfinning får som sagt mer pengar och även fördelen att behålla uppfinningskortet. Det ger fördelar när spelaren forskar på liknande uppfinningar.

Efter nio rundor är spelet slut och uppfinnaren med mest floriner vinner. Leonardo da Vinci är ett riktigt bra spel, det är roligt, snabbspelat och innehåller väldigt lite dötid. Spelarinteraktionen är hög då man hela tiden tävlar om vem som ska forska färdigt en uppfinning först och det finns gott om utrymme att sabotera för andra genom att pressa upp priserna på råvaror. Dessutom är hela placeringsfasen väldigt spännande då man varje runda har svåra val att göra. Ska man skicka sina lärlingar att köpa upp råvaror eller ska man satsa på att bygga ut sitt labb? Det allra bästa i mina ögon är att spelet är väldigt tematiskt för att vara ett spel ur euroskolan. Det känns verkligen som man har en liten stab av forskare som man skickar runt i staden på viktiga ärenden.

Det enda negativa jag kan komma på är de röriga reglerna, den krångliga setupen och kanske att spelet tar slut lite väl fort. Men trots det rekommenderar jag Leonardo Da Vinci varmt.

Text: Nils Karlén


 
  Sätt ditt eget betyg på Leonardo Da Vinci!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 1 personer röstat.
Intryck 6
Innehåll 5
Sammanlagt betyg 11
 
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006