Runebound – Sands of Al-Kalim
Tillverkare
Fantasy Flight Games
Spelare
2-6
Speltid
120 minuter
Webb
http://www.fantasyflightgames.com
Ca Pris
378:-
 
  Intryck: 6     Innehåll: 6   12
 
 

Fantasy Flight Games fortsätter ta fram expansioner till Runebound. Den här gången förflyttar vi oss till ett ökenlandskap för att klara fyra legendariska utmaningar och få vårt namn inskrivet i historieböckerna för evigt. Välkommen till Runebound och Sands of Al-Kalim.

Efter det annorlunda spelupplägget i expansionen Midnight har Runebound nu återgått till den mer traditionella formen där det gäller att först hinna klara av ett antal utmaningar för att vinna. I Sands of Al-Kalim är det fyra utmaningar som det gäller att klara av först för att vinna. Den stora skillnaden mot tidigare är att utmaningarna till stor del är relaterade till färdigheter istället för strid. De fyra legendariska utmaningar man ska klara av rör en artefakt, en plats, ett riddjur och en runa. Utmaningarna är ganska svåra och består ofta av att man ska klara av flera saker i följd utan att misslyckas med någon av dem. Lyckas man klara en utmaning får man dock behålla kortet i fråga och använda det ungefär som man använder en allierad. Om man lyckas med en utmaning belönas man också med en legendarisk allierad som man får använda utöver de två vanliga allierade man kan få. Utmaningarna gör att spelet blir lite mer varierat även om grundkonceptet är detsamma, samla utrustning och allierade för att klara av de stora utmaningarna. De allierade tillför bättre färdigheter och inte bara stridskraft. Fienderna upplever jag som lite tuffare än tidigare. Det finns färre städer och platser där man kan ta utmaningar och samla erfarenhet. De gör att man rör sig mer än tidigare, om man nu inte väljer att bara gå fram och tillbaka mellan två, tre ställen. Innan man gör några förflyttningar väljer man om man vill röra sig under dagen eller natten. Under dagen tappar man uthållighet vilket man slipper under natten. Däremot finns det stor risk att man råkar ut för otäcka monster om man rör sig efter mörkrets inbrott. Det blir ytterligare en taktisk dimension i spelet som kan påverka en del beroende på vilken sida som tärningsguden vaknat. I städerna kan man köpa överlevnadsutrustning av olika slag, som kameler vattenskinn och äventyrsut-rustning. Dessa ger ökad, rörlighet, möjlighet att ta bort skador eller tappad uthållighet respektive en +3 bonus vid färdighetstest. Det finns ytterligare två nyheter i Sands of Al-Kalim. Den ena är en sandstorm som rör sig över spelplanen slumpmässigt. Den kan täcka städer och utmaningar som gör att man inte kan nyttja dem, men påverkar egentligen inte själva spelet särskilt mycket. Den andra nyheten är att det kan dyka upp städer lite här och vara som tidigare varit gömda under sanden. De fungerar ungefär som vanliga städer, men med möjlighet att få lite bonusar också.

Som vanligt är det en välpackad låda man får. Den innehåller en ny karta, en regelbok, äventyrskort, legendkort, kort för allierade och hjältar med mera. Sedan medföljer även som vanligt några plastfigurer, denna gång sex till antalet. Utvecklingen för att ta fram plastfigurer har gått framåt mycket de senaste åren, men just vad gäller detta känns det som om Runebound inte riktigt har hängt med. De är inte så snygga eller detaljerade som de skulle kunna vara. Regelboken ser ut som den brukar göra. Det är bra tryck och rätt bra disposition. Som vanligt kräver reglerna mer än en genomläsning men de har blivit mycket lättare att ta till sig än tidigare vilket vi är väldigt glada för. De bilder som finns i regelboken och på de olika korten är traditionella så till vida att de innehåller personer i samma poser som brukligt i fantasyspel. Bilderna är helt okej i sitt utförande men de är på inget sätt uppseendeväckande.

Sammanfattningsvis så är Sands of Al-Kalim är ett bra och gediget spel. Det är dock inte särskilt mycket nytt i jämförelse med Midnight-expansionen och relativt likt originalspelet vilket gör att det totala spelvärdet inte blir så högt.

Text: Peter Hedman


 
  Sätt ditt eget betyg på Runebound – Sands of Al-Kalim!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 0 personer röstat.  
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006