Dreamblade – Baxar´s War
Tillverkare
Wizards of the Coast
Spelare
2
Speltid
30-60 minuter
Webb
http://www.dreamblademinis.com
Ca Pris
Booster 149:-
  Intryck: 8     Innehåll: 8   16
 
 

Det har kommit två expansioner till samlarfigurspelet Dreamblade som recenserades i Fenix 1, 2007. De heter Baxar’s War och Chrysotic Plague. Jag går här igenom de båda ex-pansionerna och vad de tillför spelet.

Baxar’s War

Bakgrunden till Baxar’s War är att Bloodcut hamnat i krig med drömlorden Baxar och hans nya allierade Stitched. I praktiken innebär det bara att det finns med lite fler figurer till dessa två grupper. Stitched är varelser som är sammansatta av andra drömmar och förmågorna är ofta kopplade till manipulation av gravhögen. Några kräver t ex att en figur från reserven slängs dit direkt när de spelas ut. Denna nackdel gör att de kostar ovanligt lite för sin styrka, men som i alla väldesignade spel finns det möjlighet att vända förmågan till något positivt. Även om Stitched är intressanta är det andra saker i Baxar’s War som har större betydelse för spelet. Exempelvis introduceras förmågan Gambit som ger motståndaren en rundvinst mot att du får en stor fördel. Det här öppnar för en rad nya strategier. Du kan använda dessa förmågor flitigt i hopp om att få ett tillräckligt stort övertag på planen för att komma ikapp din motståndare. Ett annat alternativ är att använda dem i warband som snabbt kan ta många poäng men har svårt att hålla ut. Med ledning har du råd att ge motståndaren poäng om du själv får den extra kraft som krävs för att gå i mål. Det finns bara en figur med denna förmåga i varje aspekt och alla utom en är rare, men de kan göra stor skillnad.

Chrysotic Plague

Chrysotic Plague introducerar fler figurer till Hivelings som tidigare inte varit så utvecklad. Deras specialitet är att anfalla med många små varelser och förmågan Venom som ger ett extra sätt att döda fiender på. De stöds av ledaren Queen Chrysota och Hiveling Overlords. Ett viktigt tillskott i Chrysotic plague är nya figurer som saboterar locations på olika sätt. I grundsetet fanns bara en sådan pjäs och inga tillkom i Baxar’s War. Här får vi flera med exempelvis Toxic Sludgers förmåga att blockera deras effekter och Arsonist som kan sända tillbaka dem till reserven. Den figur som fått störst genomslag i turneringar är Aviax Firebrand vars mäktiga förmåga kan samla massor av figurer i samma cell för ett avgörande anfall. Glädjande är att den bara är uncommon och därmed lätt att få tag på.

Båda expansionerna håller en klass på figurernas utseende som är minst lika hög som i grundsetet. Det enda man kan klaga på är att några av modellerna skulle ha mått bra av fler färger, men i stort ser det bra ut. Dreamblades visuella stil är en smakfråga. Det är många extremt bisarra varelser.

Hur bra är de?

Det är svårt att bedöma då det finns så många parametrar att ta hänsyn till. Det viktigaste är hur mycket de tillför turneringsspelaren som vill hålla sitt Warband i toppform och vilket värde de har för den som spelar mer lättsamt. Baxar’s War har haft en avgörande betydelse för turneringsmiljön, med en rad kraftfulla rares att bygga kring. Exempelvis har Gambit visat sig vara bra nog att platsa i toppen. Chrysotic Plague har totalt sett inte haft lika stor inverkan. Än så länge har exempelvis förmågan att förstöra locations inte visat sig så effektiv. Trevligt för den som spelar lättsamt är att expansionen är jämn, de ovanliga figurerna är inte mycket bättre än de vanliga. Lite tråkigt med båda seten är att temat inte varit starkt nog att duga i turneringar. De innehåller fler figurer till de grupper det är fokus på, men det räcker inte. Först med nästa expansion, Anvilborn, ser det ut att bli riktigt krut i Hivelings och Stitched.

Totalt utökar Baxar’s War och Chrysotic Plague Dreamblade på ett föredömligt sätt. Med fler figurer blir variationen större och spelbalansen håller mycket bra. De nya förmågorna passar bra in och gör inte spelet mer komplicerat. Det märks att Wizards of the Coast har erfarenhet av samlarspel.

Text: Jonas Barkå


 
  Sätt ditt eget betyg på Dreamblade – Baxar´s War!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 0 personer röstat.  
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006