Star Wars Saga Edition
Tillverkare
Wizards of the Coast
Omslag
Hårdpärm
System
Star Wars
Sidor
288
Ca Pris
358:-
 
  Intryck: 8     Innehåll: 7   15
 
 

Star Wars firar i år 30 år som filmfenomen och 20 år som rollspel. Efter tre regelböcker från West End Games (1987, 1992 och 1996), där den första även översattes till svenska, och två regelböcker från den nuvarande licensinnehavaren Wizards of the Coast (2000 och 2002) är vi framme vid den sjätte regelboken till spelet och för första gången har vi en regelbok som faktiskt täcker samtliga sex filmer – hela sagan – och därför har denna version fått namnet Saga edition. Tidigt framgick det att regelboken skulle ges ut i ett konstigt miniformat och att rollspelet skulle spelas med hjälp av figurer (Star Wars Miniatures). Det var inte utan att man undrade om det verkligen skulle fungera.

I grund och botten är det fortfarande frågan om Star Wars d20 – mycket av innehållet har hängt med ända sedan WotC:s första regelbok (2000). Dock har det skett en rad ändringar. Antalet classes har bantats ned till fem stycken (bara en Jedi-class nu) och man väljer talents från olika grupper av talents (trees). En del skills har slagits samman och den nya Use the force används för kraftanvändande (Force feats finns inte längre). När det gäller stridsreglerna har vitality points och wound points ersatts med hit points och man känner igen mycket av reglerna från Star Wars Miniatures. Mycket har förenklats på ett sätt som jag anser är nyttigt för spelet. Och nog känns det lite lustigt att Star Wars Miniatures, som från början var en lightvariant av rollspelet, nu har fått låna tillbaka till Saga edition. Strid illustreras i regelboken med hjälp av figurer (vilket egentligen inte är nytt – strid illustrerades på liknande sätt redan i de reviderade reglerna från 2002) och det följer även med två stora kartor som kan användas i spelet tillsammans med figurer (faktiskt två Star Wars Miniatures-kartor – Mos Eisley och Ravaged base). I slutänden är det dock upp till spelgruppen om figurer och kartor ska användas i strider. Det gäller så klart alla rollspel, inte bara Star Wars. En del har hävdat att denna flirt med figurspel är för figurspelarnas skull – jag tror att det är tvärt om, det är nog snarare rollspelarna som ska vara tacksamma för denna utveckling. En följd av detta är även att förflyttning och räckvidd mäts i rutor (vilket är standard i Star Wars Miniatures) istället för i meter. Först kändes det lite ovant, men vid närmare eftertanke får jag nog erkänna att area faktiskt fungerar bra som mått för avstånd (även om avdrag för diagonal förflyttning kan vara svåra att förklara i ett rollspel).

Formatet då? Jämfört med de senare utgåvorna har boken förlorat sidor (nära 100 sidor sedan 2002-utgåvan) och sidorna är något mindre, men samtidigt har det dragits ned på illustrationer och filmcitat vilket gör att det minskade utrymmet inte blir fullt så kännbart. Dock saknas introduktionsäventyr och det är även ganska sparsmakat med kampanjmaterial – tills vidare får vi hålla till godo med ett par sidor om planeter, viktiga karaktärer samt några skepp. Det här är i första hand en regelbok, så den som vill veta mer om kampanjvärlden får lov att använda sig av gamla böcker eller helt enkelt vänta på att fler böcker släpps. Dessa åtgärder har dock resulterat i en regelbok som fortfarande ligger i prisnivå med den regelbok som släpptes för sju år sedan.

Självklart finns det småmissar, t ex korrekturfel, och annat (varför saknas en karta över galaxen?) men överlag är Saga edition lyckad. D20-systemet passar genren bra och spelet har gagnats av att reglerna har förenklats och gjorts smidigare. Jag törs till och med påstå att ingen av de tidigare utgåvorna kan mäta sig med denna version. Även om jag gärna hade sett mer kampanjmaterial i regelboken så dras betyget upp av en klar och ofta logisk disposition. Redan i introduktionskapitlet får man en snabbgenomgång i hur en karaktär skapas och de resterande kapitlen följer i logisk ordning och det är förvånansvärt enkelt att hitta i regelboken. Och det är nog så viktigt i en grundregelbok.

Text: Peter Lexelius


 
  Sätt ditt eget betyg på Star Wars Saga Edition!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 18 personer röstat.
Intryck 7,94
Innehåll 7,83
Sammanlagt betyg 15,77
 
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006