Österhavets otämjda riken
Tillverkare
Järnringen
Omslag
Hårdpärm
System
Mutant: UA
Sidor
118
Ca Pris
249:-
  Intryck: 8     Innehåll: 8   16
 
 

Rollspelssveriges stora sommarrelease måste vara Järnringens Österhavets otämjda riken till Mutant - Undegångens Arvtagare. Österhavets otämjda riken är, som vanligt när det gäller material till Mutant, en kampanj och äventyrsmodul. Denna gång tar man sig an ett ämne som i alla fall jag och säkert fler med mig har väntat på, nämligen sjöfart, pirater och en massa platser kring österhavet.

Boken är indelad i nio kapitel. De två första innehåller främst allmänt kampanjmaterial och regler gällande sjöfart och handel.

Kapitel 1 sätter stämningen och ger spelledaren flera olika anledningar till att rollpersonerna skulle vilja bege sig ut på det stormpiskade Österhavet. Man har även tagit med ett flertal äventyrsidéer och spelledarpersoner.

Kapitel 2 är själva regelkapitlet, där fartyg och dess egenheter tas upp på ett bra, enkelt och överskådligt sätt. Man har valt att fokusera på båtar och fartyg som rollpersonerna har en rimlig chans att komma i kontakt med och kanske till och med äga. Naturligtvis finns här även detaljer om hur man modifierar och uppgraderar sin skuta. Man behandlar ämnet handel på ett väldigt bra sätt med enkla men effektiva regler för att köpa och sälja det man lyckats transportera över havet. Självfallet tar man upp strid till sjöss i mindre skala.

De efterföljande sex kapitlen fokuserar på olika intressanta platser runt om Österhavet, ofta med utgångspunkt från en huvudort eller stadsstat. De områden som beskrivs är:

• Moss och zonen Oz

• Simris och Ezkadrillens pirater

• Nowa Warsawa och tempelstaden Zlota Zelest

• Baltmarker med Rigö och Dammvidderna med en gammal favorit –Mutantkosackerna

• Åhlborgrad och zonen Hel

• Vasa och zonen Musten

Alla områden presenteras med en allmän beskrivning, kartor, spelledarpersoner och framför allt massor av äventyrsideer. Allt är mycket inspirerande och välskrivet, frågan är bara hur någon spelgrupp ska hinna med att besöka och uppleva alla ”underbara” platser runt om Österhavet.

Det sista kapitlet kan vara lösningen på frågan ”hur ska någon hinna” – här kommer nämligen grunden till en Mutant-kampanj – Fröken Skarp & skrotjakten – som naturligtvis utspelar sig på och kring de platser som tidigare beskrivits. Rollpersonerna blir här indragna i en slags tävling med stora vinster, skumma konkurrenter och massor av farliga äventyr.

Boken avslutas med en väldigt bra karta över Mutant-Skandinavien och Österhavet med alla platser som behandlats tydligt utmärkta.

Det börjar nästan bli tråkigt att recensera Järnringens produkter till Mutant – Undergångens Arvtagare, de är alltid välskrivna och det är svårt att hitta något att kritisera. Järnringen har hittat en bra stil för Mutant och de håller fast vid den, även i Österhavets otämjda riken som helt klart är ett måste för alla Mutant-spelare. Jag och min spelgrupp har redan satt igång utforskandet av Österhavet.

Glad sommar….Ladda kanonerna! Svarta Kattens pirater kommer!

Text: Michael Leck


 
  Sätt ditt eget betyg på Österhavets otämjda riken!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 33 personer röstat.
Intryck 7,97
Innehåll 7,45
Sammanlagt betyg 15,42
 
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006