Battlefield Evolution
Tillverkare
Mongoose Publishing
Spelare
2
Speltid
30 minuter
Webb
http://www.mongoosepublishing.com
Ca Pris
250:-
 
  Intryck: 4     Innehåll: 4   8
 
 

Det är inte utan associationer till Irakkriget och terrorister som man öppnar recensionsaskarna av Battlefield Evolution, som hälsar oss välkomna till slagfältet i en nära framtid. Battlefield Evolution utspelar sig i en ”nära” framtid där det finns fyra stora aktörer på det politiska såväl som det militära planet. De fyra fraktionerna är:

• MEA – Middel Eastern Alliance, spelets terrorister utrustade med AK-47:or och andra typiska terroristvapen, och naturligtvis den klassiska Palestinaschalen.

• PLA – People’s Liberation Army, kinesiska folkets befrielsearmé, fungerar även som ryssar.

• EFTF – European Federation Task Force, Europas bidrag består främst av brittiska soldater och fordon.

• USMC – United States Marine Corps, naturligtvis skickar världspolisen USA det ”bästa” dom har genom marinkåren, Uhhaaa!

Figurerna

Figurerna är ca 28 mm stora och tillverkade av mjukplast. De är inte speciellt bra målade. Varje figurlåda innehåller en squad till någon av de fyra fraktionerna. Fordonen som är tillverkade av tunn hårdplast, med en del rörliga delar känns som om de kommer direkt från billighetshyllan i närmaste leksaksaffär. Jag tycker inte man får speciellt mycket för pengarna.

Varje låda innehåller som sagt en squad eller ett fordon, men även ett fyrsidigt regelhäfte med grundreglerna till spelet, både på svenska och engelska. För att kunna spela måste du skaffa 6- och 10-sidiga tärningar, tumstock och någon typ av terräng.

Reglerna

Spelet är av standardvarianten ”I GO, YOU GO”. När en enhet aktiveras kan den utföra två handlingar. Du kan välja på att flytta, skjuta, anfalla eller förbereda. Alla figurer i en squad måste utföra samma handling och även beskjuta samma mål/fiendegrupp, vilket kan innebära att ibland får bara ett fåtal figurer göra något även om alla har fiender framför sig då dessa hör till olika fiendegrupper.

Det största problemet med ”I GO, YOU GO” system är att om man har otur så kan fienden hinna göra mycket skada innan du hinner göra något åt det. Det som i Battlefield Evolution räddar det hela något är att figurer får reagera och utföra en gratis handling om en fiende skjuter mot din squad eller om fienden avslutar en handling inom 25 cm från din squad. Spelet fortgår till dess att endera sidan tillfogat motståndaren 75% förluster.

Detta är som sagt startregler och man kan väl inte kräva att de ska täcka upp alla situationer som kan uppkomma. Förhoppningsvis kommer alla frågetecken kring reglerna att rätas ut då man införskaffat Battlefield Evolution Rulebook – ”en tjock inbunden lunta” som de själva uttrycker det.

Intryck

Hela Battlefield Evolution-konceptet känns inte helt politiskt korrekt. Jag tycker inte att man ska profitera på en konflikt som pågår. Många kommer säkert att säga att det inte är ett spel som utspelar sig i Irak, utan i en framtida konflikt. Mot det talar att alla bilder på hemsidan och i spelet är i mellanösternmiljö, och oavsett vad man tycker och tänker om det så är slutsatsen inte svår att dra. Hela spelet får en lite unken smak över sig tycker jag, och uppenbarligen fler med mig då spelet verkar ha sålt dåligt. En spelaffär i Stockholm säljer redan nu alla sina Battlefiels Evolution-paket till halva priset, vilket i mina ögon talar sitt tydliga språk.

Om du känner ett stort behov av att köpa färdigmålade 28 mm figurer, köp inte Battlefield Evolution! Lägg i stället dina surt förvärvade sekiner på Rackhams futuristiska figurspel AT-43, vilket är ett mycket bättre alternativ även om det är dyrare.

Text: Michael Leck


 
  Sätt ditt eget betyg på Battlefield Evolution!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 3 personer röstat.
Intryck 6,67
Innehåll 8
Sammanlagt betyg 14,67
 
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006