Axis & Allies Naval miniatures
Tillverkare
Wizards of the Coast
Spelare
2
Speltid

Webb
http://www.wizards.com
Ca Pris
Starter 200:-, Boosters 120:-
  Intryck: 9     Innehåll: 8   17
 
 

Wizards of the Coast har släppt ännu ett figurspel med färdigmålade figurer. Fenix tar sig en närmare titt på den nya figurspelsfavoriten Axis & Allies Naval miniatures.: War at Sea.

Själv älskar jag att spela historiska figurspel och då framförallt Andra världskrigsspel, men jag är ingen stor fantast av båtspel så det var med blandade känslor som jag öppnade den startbox jag fått av Axis & Allies Naval miniatures: War at Sea.

Ur lådan ramlade 9 figurer, 8 tärningar, startkort, snabbstartregler, regelbok, ett ark med markörer, 6 spelplanskort med öar och två hopvikta spelplaner. Min blick drogs direkt till den största av modellerna, det brittiska slagskeppet Hodd, en väldigt stor och stilig modell. De övriga 8 modellerna var 4 mindre fartyg och 4! flygplan. Kanske inte den blandning av figurer som jag hoppats på, speciellt med tanke på att figurerna hade 5 olika nationaliteter. Det var trots det en bra grund för att testa spelet, och även för att att bygga vidare på.

Totalt finns det 64 modeller i serien, allt från hangarfartyg, slagskepp, jagare, kryssare och ubåtar till olika sorters flygplan. Alla modeller håller hög klass och är så vitt en landkrabba som jag kan se autentiskt utformade.

Allt tryckt material är i fyrfärg vilket ger ett lyxigt intryck. Snabbstartsreglerna är bra och låter dig på ett lätt och överskådligt sätt lära dig grunderna i spelet.

Regelboken är på 40 sidor och innehåller allt man behöver veta för att spela, det finns många exempel och den är bra strukturerad och lätt att hitta i. Markörerna kommer väl till pass när man spelar, men de är tryckta på lite väl tunn kartong tycker jag.

De två spelplanerna visade sig höra ihop och måste tejpas ihop för att få en fullstor 75x100cm spelplan. Jag tycker att de borde ha kunnat kosta på sig att göra en stor spelplan för att slippa allt mekande med tejp. Spelplanen är tryckt på båda sidorna, den ena sidan med öppet hav och den andra har kust efter långsidorna.

För att få en spelbar 100 poängs armé (vilket är standard) från en nationalitet så behöver man köpa minst en starter och 2-4 boosters. Det bästa är om man är några vänner som köper 1 starter och 2 boosters så att man kan byta skepp emellan sig, om man nu kan komma överens om vem ska ha vilken nationalitet.

Spelsystemet

Tack vare snabbstartsguiden kommer man kvickt igång med sitt första spel. Spelplanen är uppdelad i ett stort antal sektorer vilka man flyttar sina skepp i.

De flesta skepp har en förflyttning på 2 sektorer vilket gör att spelplanen kännas stor och det ges möjlighet att manövrera sina skepp till bra anfallspositioner.

Speciella i förflyttnings hänseende är flygplan som kan flyttas precis hur långt som helst under en runda. Har du ett hangarfartyg kan det anfalla varje runda och måste de till en landbas så kommer de att finnas tillgängliga varannan runda.

Spelet är uppbyggt som ett ”I Go U Go”-system där varje runda är uppdelad i 9 steg eller faser. Under varje fas utför först spelare 1 alla handlingar innan det blir spelare 2:s tur, men alla eventuella skador fås simultant i slutet av varje fas, så även om ditt skepp blir sänkt hinner det skjuta tillbaka.

Varje skepp har oftast flera vapensystem som de kan använda under en runda, förutsatt att fienden finns inom vapnets räckvidd. För att träffa slår man ett antal 6-sidiga tärningar där varje 6:a ger två skador och 4 och 5 ger en skada. Om antalet skador kommer upp i målets pansar förlorar målet 1 skrovpoäng. Om antalet skador kommer upp i samma värde som målet har i ”Vital Armour” så sänks målet direkt.

Systemet är enkelt och flyter på bra när man spelar. Naturligtvis har nästan alla skepp specialregler som ökar känslan såväl som komplexiteten i spelandet. Reglerna finns att ladda ner på http://www.wizards.com/default.asp?x=ah/aam/waratsea

Jag har nu spelat ett tjugotal matcher och jag har helt klart blivt trollbunden av spelet. Jag kommer med all säkerhet att spendera åtskilliga kronor på boostrar, jag vill ju ha det tyska slagskeppet Bismarck i min samling innan jag är nöjd.

Axis & Allies Naval miniatures: War at Sea är helt klart ett spel att rekommendera, inte bara för alla båtfantaster utan för alla som gillar figurspel och vill ha ett roligt och underhållande spel. Även min 4-åriga dotter uppskattar att flytta runt pappas båtar och slå tärningar så det är kanske till och med ett spel för hela familjen att samlas runt.

Text: Michael Leck


 
  Sätt ditt eget betyg på Axis & Allies Naval miniatures!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 6 personer röstat.
Intryck 6,83
Innehåll 6,83
Sammanlagt betyg 13,66
 
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006