Talisman 4th Edition
Tillverkare
GW,Black Industries
Spelare
2-6
Speltid
90 mimuter
Webb
http://www.blackindustries.com
Ca Pris
450:-
  Intryck: 9     Innehåll: 9   18
 
 

Spelet ger en känsla av julafton varje gång du öppnar boxen: Alla tillbehör håller lyxigt hög kvalitet, alltifrån illustrationer till tjockleken på korten och klirrandet av guldmynten. I de tidigare utgåvorna fanns små kartongbitar med siffror som visade styrka, visdom eller hur många liv karaktären har. Dessa är nu utbytta mot små plastbitar. Något som drar ner intrycket är att dessa siffror kan vara något svåra att se. För spelägare med gott om tid kan det vara idé att fylla i siffrorna med färg.

Questande när det är som bäst
Äventyrskänslan håller från början till slut, att spela Talisman är ”questande” när det är som bäst. Säkerligen är mitt intryck präglat av minnen från alla magiska eftermiddagar när vi spelade som barn, ungefär samtidigt som vi börjat spela vanligt rollspel. Att få se spelvärlden och händelserna på riktigt, i form av spelbrädet och äventyrskorten, är alltid roligt. Att bygga upp sin karaktär och samla på sig föremål slutar aldrig att vara spännande.

Lätt att ta till sig och komma igång att spela
Målet med spelet är lätt att ta till sig. Alla spelare har var sin karaktär med från början givna värden i styrka och visdom. Genom att möta monster och fiender och genom att utforska spelvärlden och hitta föremål, följeslagare och besvärjelser finns olika sätt att förbättra dessa värden. Spelplanen är indelad i tre regioner med olika svårighetsgrad och belöningar. Efter en stunds spelande är du förhoppningsvis tillräckligt stark för att våga dig in till den inre regionen och fram till Härskarkronan. För det sista steget krävs att spelaren har en talisman – därav namnet på spelet. Den första spelaren som kommer fram till Härskarkronan kastar besvärjelser på de andra spelarna som då kan förlora ett liv i taget. Till slut finns bara en spelare kvar – vinnaren!
Efter att ha läst igenom spelreglerna går det relativt snabbt att komma in i spelet. Såväl spelplanen som äventyrskorten har en kortfattad beskrivning över vad som händer. Uppkommer tveksamheter eller frågor kan detta för det mesta klargöras genom att titta i reglerna. Naturligtvis finns det utrymme både för diskussioner om olika regeltolkningar och för husregler. För den riktigt hugade spelaren finns en omfattande FAQ-sida på Black Industries Talisman-webbplats.
Här är det storyn, inlevelsen och känslan för sin karaktär som är det viktigaste, jämfört med andra mer strategiskt inriktade brädspel. Efter att ha spelat ett par gånger och upplevt ett par olika äventyr kan jag dock sakna möjligheter att spela med varandra och tillexempel skapa en grupp som kompletterar varandra.
För den som har spelat någon av de tidigare utgåvorna är det många bekanta ansikten och platser.

Specialtips från spelets skapare Robert Harris
• Gå igenom specialförmågorna din karaktär har och se till att använda dig av dem.
• Håll ett öga på de andra spelarna. Det finns ofta möjlighet att på något sätt försvåra för de andra. Likaså kan de ha föremål eller andra saker som du kan ta ifrån dem och som kan vara användbara för dig.
• Ge aldrig upp. Det kommer ofta tillfällen att komma tillbaka efter nederlag eller otur. Hoppas på rätt kort vid rätt tidpunkt och på samma gång att dina motståndare ska dra kort som ger otur eller slå dåligt.
• Ha roligt. Att njuta av spelet och äventyret är viktigare än att vinna.

Intressanta länkar för den riktiga Talismanfantasten
www.harris-authors.com/talisman_qa.html
Robert Harris berättar om bakgrunden till spelet och svarar på några av frågor.

http://www.talismanisland.com/
Talisman Island – en fan site.

http://www.blackindustries.com?template=TM&content=default
Black Industries Talismansida med möjlighet att köpa spelet och Talisman t-shirts. En utförlig FAQ med som tydligt redogör för och utvecklar nästan alla regelparagra-fer.

Text: Hanna Jonsson


 
  Sätt ditt eget betyg på Talisman 4th Edition!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 30 personer röstat.
Intryck 8
Innehåll 8,13
Sammanlagt betyg 16,13
 
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006