Battlelore: The Hundred Years’ War
Tillverkare
Days of Wonder
Spelare
1-4
Speltid
60 mimuter
Webb
http://www.daysofwonder.com
Ca Pris
268:-
 
  Intryck: 9     Innehåll: 6   15
 
 

Anstormningen av expansioner till Days of Wonders fantastiska stridssystem Battlelore fortsätter. The Hundred Years´ War är ett biffigare paket än de tidigare. Här hittar vi 32 nya figurer med en sak gemensamt: de är varken magiska eller fantasikreatur. Bara medeltida människokrigare. De nya enhetena i The Hundred Years´ War fördjupar ytterligare de strategiska möjligheterna.
Armborstskyttarna är de minst upphetsande av de nya rekryterna. De skjuter tre hexar istället för fyra och kan även få in bonusträffar, men kan å andra sidan aldrig skjuta efter att de förflyttat sig. Orörligheten vägs i viss mån upp av att de har tre anfallstärningar istället för vanliga bågskyttars två.
Spjutbärarna är rätt tuffa. +1 tärning i battle back gör att man inte anfaller dem utan att tänka sig för både en och två gånger. Men hillebardjärerna är min nya favorit. På medeltiden användes dessa långa vapen som ”konservburksöppnare” – två meter långa stålhakar som man slet ner riddare från sina hästar med genom att kroka fast i deras rustningar. Så även i Battlelore. De har +1 i battle back och får in alla bonusträffar mot kavallerienheter. Grymt!
Största taktiska förändringen gör hornblåsarna. Byt ut en figur i en enhet mot en hornblåsare så kan hans enhet tillgodogöra sig en intilliggande enhets attacktärningar när han anfaller ett mål. Potentialen hos en väldirigerad enhet med hornblåsare är fenomenal – och ställer nya krav på vaksamhet i varje truppförflyttning från fienden.
Paketet innehåller fyra scenarier med de nya enheterna i huvudrollen samt en bra modifiering av lore-reglerna, där man kör med en begränsad lore-kortlek som känns trovärdig även rent historiskt då magi inte ska vara en faktor. Sånt uppskattas.
Problemet är som vanligt snålheten vad gäller nya scenarier. Fyra stycken, bara – sedan är man förpassad till att fippla själv med rekryteringssystemet i Call to Arms – som jag får allt mindre tålamod med ju mer jag använder det. Läge för en tjock bok med officiella scenarier för alla smaker, arméuppsättningar och storlekar. Vad sägs om en sammanhängande story ovanpå det?

Text: Tommy Rydling


 
  Sätt ditt eget betyg på Battlelore: The Hundred Years’ War!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 0 personer röstat.  
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006