Kampen om riket
Tillverkare
Karl Sassner
Spelare
3-6
Speltid
60 minuter
Webb
http://www.kampenomriket.se
Ca Pris
199:-
 
  Intryck: 4     Innehåll: 7   11
 
 

Det är dags att ta över Sverige. I kortspelet Kampen om Riket tävlar spelarna om landet, genom att kontrollera områden, att få så hög ära att man väljs till kung eller om det inte passar, genom att göra uppror.
Kampen om Riket levereras i en VHS-ask med massor av kort, en påse med markörer (resurser), två T6 samt regelhäfte och spelexempel. Det sista behövdes för att vi skulle komma igång, för reglerna kändes övermäktiga vid första påseendet. Men det är inte så läskigt som det kan ge intryck av…
Varje spelare får kort och resurser att börja med. Det finns ett antal typer av kort, som alla på olika vis påverkar spelarnas ära, inkomst och styrka vid strid. Utöver dessa finns även kort som ska användas vid eventuella strider (enligt sten-sax-påseprincipen), årstidskort, samt ytterligare ett antal kort (rådsherrar och maktpersoner tex). Spelrundorna börjar med att riksrådsmötet hålls, då en kung kan väljas, ämbeten fördelas, krig förklaras o dyl. Därefter följer årstiderna, våren först, under vilka spelarna i tur och ordning genomför individuella handlingar. När hösten inleds så produceras resurser motsvarande summan av siffror med en viss färg på de kort som spelarna har lagt. På vintern får spelarna äropoäng för de landskap de kontrollerar, och maktpersonskort ger fler äropoäng till den spelare som kontrollerar (uppfyller olika krav) respektive maktperson.
Under varje årstid får spelaren göra upp till tre handlingar. Det kan vara att spela ut kort, ta kort, ta resurser, anfalla andra spelare, försöka ta över landskap, höja sin ära eller göra uppror. Det finns också aktionskort som kan spelas ut när som helst, utan att det kostar handlingar, och som kan ge för- och nackdelar på olika sätt. Sedan finns händelsekort vilka genast träder i kraft, och gäller samtliga spelare, t ex att det blir krig.
Kampen om Riket är ett trevligt spel, om än avskräckande förvirrande först. Korten håller god kvalité, men bilderna är ofta pixliga och fula, och markörerna känns billiga. Det drar ned känslan för spelet, men när rollspelaren i en vaknar till liv blir Kampen om Riket riktigt underhållande.

Text: Wille Raab


 
  Sätt ditt eget betyg på Kampen om riket!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 3 personer röstat.
Intryck 8,67
Innehåll 10
Sammanlagt betyg 18,67
 
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006