Zooloretto Expansion
Tillverkare
Michael Schacht
Spelare
2-5
Speltid
45 mimuter
Webb
http://www.zooloretto.com
Ca Pris
60:-
 
  Intryck: 7     Innehåll: 7   14
 
 

Zooloretto utsågs nyligen – med rätta – till årets bästa spel 2007 i Tyskland. Det är ett väldigt roligt och underhållande spel! Konstruktören Michael Schacht har sedan spelet gavs ut publicerat fem olika små expansioner till spelet. Nu har man sammanställt dessa i en liten billig expansion med riktiga brickor och ett regelhäfte. Här följer en kort överblick av de nya regelvarianterna.

Extra inhägnader
Den första varianten är att det nu finns tre extra inhägnader som spelarna kan köpa för två mynt. Dessa inhägnader har bara plats för två djur och då av en förutbestämd sort (zebror, flamingos eller elefanter). Bra för den spelare som fått enstaka brickor av just de aktuella djursorterna och inte vill ha dem skräpande i sin lada.

Barnens Zoo
Varje spelare får här en extra inhägnad där de har möjlighet att placera djurens ungar. Man måste bestämma direkt när ungen föds om de ska placerar i Barnens Zoo eller i samma inhägnad som föräldrarna, det går inte att ändra sig sedan.

Tre nya marknadsstånd
Man får här tillgång till en restaurang, en souvenirbutik och två paviljonger. Restaurangen kan man köpa för tre mynt. Den tar upp det dubbla utrymmet och kommer att ge spelaren två poäng för varje marknadsstånd oavsett sort.
Souvenirbutiken ges till den spelare som först får en unge till något av sina djur, den kommer att ge en extra poäng för varje unge vid spelets slut.
Paviljongerna kan man köpa för tre mynt var. Den inköpta paviljongen placeras sedan i en inhägnad för att göra den mindre, vilket naturligtvis gör det lättare att fylla den med djur.

Ombyggnation
Här använder man nio ombyggnationsbrickor. De dras som vanligt och placeras på lastbilar. Den spelare som sedan får brickan placera ut den i motspelarnas djurparker för att sabotera så mycket som möjligt. Spelaren som fått en ombyggnationsbricka kan sedan betala mynt för att få skicka den vidare till en annan spelare.

Isbjörn
Isbjörnsbrickan ges till den spelare som först fyller sin stora inhägnad (den som har plats för sex djurbrickor). Den som har isbjörnen får vid slutet av spelet bara hälften så mycket minuspoäng för brickor i sin lada.

Övergripande intryck
Jag tycker att konstruktören har lyckats hitta på fem roliga varianter till spelet, vilket höjer spelglädjen ytterligare. Speciellt gillar jag ombyggnationsbrickorna som ökar elakheten i spelet. Konstruktören rekommenderar dock att man inte använder alla varianter samtidigt, utan kanske bara en eller två av dessa expansioner åt gången. Det tycker jag är ett bra initiativ, då det ofta kan bli problem att hålla reda på alla nya regler när det kommit flera expansioner till ett spel.
Det enda jag kan kritisera är att Isbjörnsreglerna inte finns med i regelhäftet utan är tryckt på samma kartong som isbjörnsbrickan. Men det är inte något som sänker helhetsintrycket. Zooloretto-expansionen är en rolig och prisvärd produkt som kommer att höja spelupplevelsen för alla inbitna Zooloretto-spelare. Under speltestet så fick min fyra år gamla dotter en klar favorit i Barnens zoo, som hon alltid ville ha med.
Om du inte kan vänta med att prova de nya varianterna så finns de, med tillhörande regler, att ladda ner från hemsidan. Och med det här numret av Fenix får du också Barnens Zoo expansionen.
För de som verkligen gillar Zooloretto kommer det våren 2008 att släppas en stor fristående expansionen till spelet, som ska kunna spelas både ihop med Zooloretto och som ett helt separat spel.

Text: Michael Leck


 
  Sätt ditt eget betyg på Zooloretto Expansion!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 0 personer röstat.  
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006