Condottiere
Tillverkare
Fantasy Flight Games
Spelare
2-6
Speltid
30-45 minuter
Webb
http://www.fantasyflightgames.com
Ca Pris
180:-
  Intryck: 8     Innehåll: 8   16
 
 

Då var det dags för Fenix att ta en titt på Condottieres 3:e utgåva, en av de senaste produkterna i Fantasy Flight Games så kallade ”Silver Line” (nyutgåvor av tidigare storsäljare).

Condottiere syftar på de kaptener som ledde olika legoknektsförband i Italien under 1300- och 1400- talet. De hyrdes in av de olika italienska stadsstaterna i deras inbördeskrig och tjänade ofta stora pengar på att sälja sina tjänster till högstbjudande.

Det sägs även att det gick så långt att man inte ens började slåss, utan legoknektsförbanden manövrerade bara tills den ena armén befann sig i en så dålig position att de sannolikt skulle ha förlorat om det blivit riktig strid. Sedan var det bara för ”förloraren” att betala straffskatt till ”vinnaren” och marschera iväg till nästa uppdrag. Nog med historiska anekdoter och åter till spelet Condottiere.

Det var med stor spänning som jag öppnade den lilla lådan som spelet är paketerad i (10x20x4cm), och vad mötte mig? JO, en reklamfolder för Marvel Heroes! Inte precis vad jag väntat mig. Jag kastade snabbt den i soporna för att inte förlora fokus allt för mycket.

När jag äntligen fått bort störningsmomentet och började undersöka lådans innehåll, så blev jag glatt överraskad, för den innehåller:
• En regelbok i 4 färg
• Ett spelbräde
• 110 kort
• En Condottiere markör
• En Påvens favorit markör
• 36 Kontroll markörer i 6 olika färger

Alla komponenter var av mycket bra kvalitet. Spelplanen var av hård kartong och spelpjäserna av trä. Allt är förpackat i en liten nätt låda som är enkel att ta med – detta är helt klart ett fungerande resespel, spelplanen är inte större än att du kan använda den på ett av SJs uppfällbara bord (de är 18 x 26 cm).

Spelidén går ut på att alla spelare tar på sig rollen av en Condottiere som försöker att skaffa så stort inflytande som möjligt, genom att erövra olika italienska regioner. Under varje spelomgång strider man om en eller flera regioner med hjälp av sina legosoldater, som är representerade av spelkort med olika valörer.

Kort kan man säga att alla spelare i tur och ordning spelar ut ett kort i sin ”stridslinje”. Detta fortsätter tills alla spelare känner sig nöjda, och då det är klart räknar man ihop värdet på de olika spelarnas stridslinjer och den som har högst värde vinner striden och tar regionen i besittning. Om fler än en spelare har kort kvar på hand så startar en ny strid om ännu en region, om bara en spelare har kort kvar så delar man ut nya innan nästa strid.

Det är ett enkelt och ganska trivialt system, om det inte vore för de specialkort som man kan spela ut för att lura sina motståndare. Ett exempel är kortet fågelskrämma som gör att man får ta upp ett av sina legosoldatskort på hand igen för att använda vid ett senare tillfälle. Spelkonstruktören uppmanar även spelarna att ha diplomatiska förhandlingar vid spelbordet för att komma åt de spelare som det går bra för. Naturligtvis behöver man inte hålla det man lovat. För den som vill läsa reglerna innan man köper spelet finns de att ladda ner på Fantasy Flight Games hemsida, och det är ju bra.

Jag gillar Condottiere, så även de jag spelat med genom åren. Det är ett enkelt spel att lära sig, men nog så svårt att bemästra. Jämfört med 2:a utgåvan tycker jag att de har lyckats mycket bra i nydesignen av spelet. Konstruktörerna har rätat ut och förtydligat en del regelfrågor och även lyckats förbättra layouten av spelet. En del av illustrationerna känns dock mer 1600-tal än italiensk renässans.

Även om det är ett fysiskt litet spel till formatet tycker jag att man får mycket spel för pengarna.

Text: Michael Leck


 
  Sätt ditt eget betyg på Condottiere!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 4 personer röstat.
Intryck 8
Innehåll 6,5
Sammanlagt betyg 14,5
 
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006