Battleground Fantasy Warfare
Tillverkare
Your Move Games
Spelare
2
Speltid
60 minuter
Webb
http://www.yourmovegames.com
Ca Pris
Starter 100:-, Terräng 125:-
 
  Intryck: 6     Innehåll: 9   15
 
 

Idén är lika enkel som genial. Ta ett figurspel, byt ut svindyra tennfigurer mot billiga plastkort och sälj hela arméer för en spottstyver. Där har ni grundtanken med brittiska Battleground Fantasy Warfare. Det är ett kortspel som simulerar fältslag i en generisk fantasyvärld och gör det riktigt bra.

För att komma igång behöver du endast införskaffa ett starter deck för valfri armé. Det räcker för att du ska kunna sätta ihop två 1500-poängs arméer och testa spelmekaniken. Om du gillar det (vilket du kommer att göra om du är intresserad av figurspel, men inte har lust att bli ruinerad) köper du ytterligare ett starter deck för en annan armé och sedan varsitt reinforcement deck för båda fraktionerna. Det är allt, nu har du två kompletta arméer med ett svindlande antal möjligheter för endast några hundralappar. Sa jag att det inte var ett samlarkortspel förresten? Inga muppiga sällsynta kort att jaga runt efter med andra ord.

Ett starter deck innehåller 18 enheter, 30 orderkort, 2 referenskort och en regelbok. Reglerna är på 48 sidor men med tanke på att varje sida är pytteliten är det mindre att lära sig än vad man kan tro. Enhetskorten visar truppslaget avbildat rakt ovanifrån, är det pilbågsskyttar ser du ett tjugotal små skyttar i varierande poser. Det påminner faktiskt väldigt mycket om valfritt realtidsstrategispel till din pc, kanske extra mycket eftersom soldaterna är datorrenderade. Det är inte direkt snyggt, men det fyller definitivt sin funktion. Det som är fint med enhetskorten är att all data som behövs i spelet finns på kortet, du behöver inga tabeller eller slå upp något i regelboken. Praktiskt och bra.

Även om utseende och layout har sina brister tas det igen i de snillrika och lättspelade reglerna. Det kanske allra bästa är systemet för stående order. När fältslaget startar skriver du nämligen med en filtpenna på enhetskorten (fungerar alldeles utmärkt) vilken order de har. Det finns tre typer av stående order: hold, close och range attack. Ger du ditt lätta kavalleri en close-order kommer de att röra sig mot den närmaste fiendeenheten (eller en plats eller utvald enhet) tills den antingen når fram eller du ger den en annan order.

Det här gör att spelet ger en känsla av att du är en general som ger order och dina trupper följer dem efter bästa förmåga. Du kan med andra ord inte detaljstyra varje enhet under varje tur. Däremot har du ett antal handlingar (oftast fyra) och varje sådan kan ge dig direktkontroll över en enhet, ge en ny order eller spela ett orderkort från din hand. Orderkorten kan ge dina trupper tillfälliga offensiva eller defensiva egenskaper eller göra något annat positivt för din sida (dvärgarna har runmagi i sina kort till exempel). Korten sammantaget med systemet med stående orders ger Battleground Fantasy Warfare ett djup som är mycket imponerande. Det finns dessutom regler för moral och specialmanövrar som är enkla men bra.

Striderna är inte lika nyskapande, men fyller sin funktion utmärkt. Du slår ett antal tärningar och ska slå under din enhets offensiva förmåga minus motståndarens defensiva förmåga, lyckas du får du in en träff. För varje träff slår du sedan en tärning mot din enhets styrka minus motståndarens tålighet. Lyckas du skadas motståndaren. Det blir med andra ord mycket tärningsrullande. Alla gillar inte det, men jag tycker att det fungerar bra i ett spel av den här sorten. Får man tillräckligt mycket skada förlorar enheten i förmåga och det finns en chans att de bryter ihop och flyr.

Du flyttar dina enhetskort genom att använda ett helt vanligt kort som mätsticka, inget fipplande med linjaler behövs. I reinforcement deck finns det avancerade regler som gör att du kan lägga till terräng, spela scenarion, ställa upp flerspelarslag och använda dig av dolda uppställningar. Du får dessutom hela 50 enhetskort vilket gör att du kan sätta ihop en riktigt maffig här.

Your Move Games har varit duktiga på att supporta spelet och i skrivande stund finns följande arméer att välja på:
• Men of Hawkshold
• Elves of Ravenwood
• Undead Army
• Orc Army
• Dwarves of Runegard
• Lizardmen
• High Elves
• Umanzi Tribesmen

Det relativt låga priset och de utmärkta reglerna gör det svårt att inte rekommendera Battleground Fantasy Warfare. Att det dessutom är ytterst portabelt och har en liten men mycket entusiastisk skara fans på nätet gör det bara ännu bättre.

Text: Nils Karlén


 
  Sätt ditt eget betyg på Battleground Fantasy Warfare!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 1 personer röstat.
Intryck 5
Innehåll 5
Sammanlagt betyg 10
 
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006