Warhammer Fantasy Battles: Daemons of Chaos
Tillverkare
Games Workshop
Spelare

Speltid

Webb

Ca Pris
200:-
 
  Intryck: 6     Innehåll: 8   14
 
 

Tycker du att figurerna i Daemons of Chaos till Warhammer Fantasy Battle påminner om Chaos Demons till Warhammer 40K (se recensionen här intill)? Då ser du alldeles rätt, själva figurerna är identiska vilket gör kaosdemoner till dig som vill ha en armé som passar både 40K och Fantasy Battles. Text och bild lämnar här lite i övrigt att önska, men det är en kraftfull och rolig ny armé. Inbitna kaosspelare kan dock känna sig besvikna, demonerna var ju tidigare en del av Hordes of Chaos.

Daemons of Chaos är en ny armé för Warhammer Fantasy Battle. Många Chaosspelare känner sig lite lurade då de inte längre har möjlighet att använda demoner men för alla som gillar horn, tungor och tandsågade svärd har Warhammer Fantasy Battle just blivit en bättre värld.
Samtidigt som Daemons of Chaos släpps kommer även Chaos Deamons till Warhammer 40K. Games Workshop vill att demonerna ska vara lika varandra i de olika spelen vilket innebär att det finns likheter i regelböckerna och så också i recensionerna av dem.
Arméboken följer i stort samma mall som alla andra. Du har ett kapitel med bakgrund och ett med en mer utförlig beskrivning av alla enheter Därefter följer de olika magilistorna, en armélista och slutligen alla föremål och färdigheter som kan köpas till demonerna. I förhållande till hur demonerna såg ut i arméboken för Hordes of Chaos har de överlag blivit billigare, men det är ingen hordearmé vi talar om. Det finns inga riktigt billiga trupptyper vilket gör att den na armé, i förhållande till många andra, kommer att bestå av få trupper. Lorderna och hjältarna är i vissa fall inte bara dyra utan väldigt dyra. Värdena för de olika trupperna har sjunkit tillsammans med kostnaden. Trots det har de flesta demoner både värden och förmågor som slår många andra arméers soldater.
De olika lorderna är riktigt tuffa men samtidigt dyra karaktärer vilket gör att den nya typen av hjältar, Heralds, troligtvis kommer att användas av många. De är inte alltför dyra men har bra värden och kan med lite köp av extra färdigheter ge extra styrka i strid och magifasen. Förutom de generella valen finns också hela nio karaktärer.
När en trupp förlorar i striden faller demonerna ihop likt odöda trupper, men med en liten skillnad. Man slår två t6:or och skillnaden mot det modifierade ledarskapsvärdet avgör hur många skador du tar. Demonisk instabilitet som det kallas innebär att man kan klara sig väldigt bra trots en dålig strid, och tvärtom.
Beroende på vilken Gud demonerna tjänar (det finns fyra olika) har de olika styrkor och färdigheter. Det ger en bra känsla till spelet och trupperna. Det blir dock svårt att ha en hel armé med bara tjänare för en Gud då den blir ganska ensidig. Man får en väldigt enhetlig och snygg armé, men samtidigt blir den väldigt specialiserad. Om man istället väljer att kombinera enheter har man många möjligheter och kan skapa väldigt slagkraftiga arméer. Oavsett hur man vill spela finns det alternativ. Det som möjligtvis saknas är billigare skytteenheter.
Daemons of Chaos har tidigare varit en del av Hordes of Chaos men är nu en fristående armé vilket innebär att de inte får användas tillsammans med Hordes of Chaos (nya Warrior of Chaos) eller Beasts of Chaos.
Med en ny armé och armébok kommer möjligheten att skapa nya illustrationer. Något Games Workshop brukar vara lite snåla med. I denna finns det dock en hel del nytt vilket är väldigt bra. En del illustrationer är riktigt bra medan andra tyvärr håller sämre klass. Layouten är som alltid bra och tydlig. Det är lätt att hitta det man letar efter. Texten håller generellt tekniskt bra nivå men är inte alltid så medryckande som Games Workshop brukar kunna få till. Det är inte dåligt, men det saknas ändå något.
Plastmodellerna är precis som i de flesta arméer numera dominerande. De håller hög kvalitet och god detaljrikedom. Det finns också med tillräckligt mycket delar i varje låda för att man ska kunna skapa riktigt varierande enheter.
Daemons of Chaos erbjuder ett smörgåsbord av enheter och med rätt balans blir en sådan armé riktigt svårstoppad. Variationen och figurernas bakgrund gör att det går att skapa roliga och kreativa färgkombinationer. Text och bilder hade kunnat göras mer inspirerande men som helhet är det bra. Jag kan förstå att en del Chaos-spelare känner sig lite lurade på konfekten men för den stora skaran finns det nu en ny spännande, rolig och kraftfull armé att spela med.

Text: Peter Hedman


 
  Sätt ditt eget betyg på Warhammer Fantasy Battles: Daemons of Chaos!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 1 personer röstat.
Intryck 7
Innehåll 4
Sammanlagt betyg 11
 
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006