Axis & Allies minis, set 39-45
Tillverkare
Wizards of the Coast
Spelare
Axis & Allies Miniatures
Speltid
60 minuter
Webb
http://www.wizards.com
Ca Pris
Starter 150:-, Booster 100:-
 
  Intryck: 6     Innehåll: 7   13
 
 

A&A Minis är ett samlarfigurspel från Wizards of the Coast. Spelet har sin grund i brädspelet Axis & Allies. Det är alltså tänkt att återspegla slag från andra världskriget.
Samtliga figurer är färdigmålade och det har nu släppts sammanlagt 7 olika serier.
Inlärningsperioden är ganska kort, finessen ligger i att bygga en balanserad armé och att göra tillräckligt snygga strategiska manövrar för att få motståndaren att hissa vit flagg.
Kartan, som kan byggas på flera olika sätt, blir sällan enformig eftersom variationen i varje armé gör att slagen aldrig ser likadana ut från en gång till annan. Sedan tillkommer ju slumpens faktor som man aldrig kommer ifrån när tärningarna regerar på spelbrädet.
Den stora nackdelen ligger i att man kan behöva ett gäng kompisar att byta med så att man slipper ruinera sig bara för att få den där Tiger 1: an som göra din armé så slagkraftig som möjligt.

Set 39-45
Figurerna kommer om lott i en booster med fem, eller ett startpaket med sju, på förhand bestämda figurer. Allt som allt finns det 60 olika figurer som alla är en reprint på de tidigare fem seten. Den stora skillnaden är att de valde att ändra storleken på alla tanks! Det kan ju tyckas vara detsamma som att fullständigt ignorera både spelare och samlare av detta spel.
Mycket mer negativt kan sägas om detta beslut, men det faktum att fordonen blev snyggare och av bättre kvalitet än tidigare går helt enkelt inte att förbise. Dessutom har ju denna storleksändring inte ändrat möjligheten att spela detta härliga spel. Nya spelare har också fått större möjligheter, eftersom expansionen återger populära tanks, såsom T-34/76 – de har blivit vanligare att få i en booster.

Set North Africa
Då reprinten i förra expansionen inte var vad en rutinerad spelare ville ha så blev ju väntan på denna nya expansion värd all tid i världen. Den innehåller mängder av kompletterande figurer till alla nationaliteter, förutom Japan och i viss mån Sovjet. Då man vid denna tidpunkt hade vant sig vid olika storlekar på fordon så blev spelet mycket bättre, inte minst genom alla transportfordon som ger större möjligheter att använda sig av infanteristernas styrka.
Axis & Allies miniatures, och i synnerhet North Africa börjar kännas komplett. Svårigheten ligger nu i att välja vad man ska ha med i ett slag.

Text: Hampus Engström


 
  Sätt ditt eget betyg på Axis & Allies minis, set 39-45!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 1 personer röstat.
Intryck 7
Innehåll 7
Sammanlagt betyg 14
 
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006