Warhammer Fantasy Battles: Dark Elves Armébok
Tillverkare
Games Workshop
Spelare

Speltid

Webb

Ca Pris
200:-
 
  Intryck: 7     Innehåll: 6   13
 
 

Sommaren har inte ens hunnit ta slut förrän det är dags för nästa nya armébok till Warhammer Fantasy Battles från Games Workshop. Det har nu blivit dags för Dark Elves att få sin armé uppiffad. Deras släktingar High Elves fick en del kontroversiella ändringar i sin armébok när den kom och det har ryktats om Dark Elves.

Dark Elves fick likt sina släktingar High Elves en ny arméregel för att göra dem starkare och för att ge dem mer karaktär. Som väntat har Dark Elves enheter inklusive riddjur (med något undantag) alla Hatred. Mot High Elves gäller Hatred med justeringen att man får slå om träffa-slagen i alla rundor av en strid.

Den nya arméboken följer det nu standardiserade upplägget med bakgrund, presentation av enheter, showcase, hur man bygger armén och till slut alla föremål och förmågor. Vad gäller enheter finns inga nyheter förutom fler spelbara karaktärer. Lite förvånande med tanke på att det brukar komma nya figurer i samband med en ny armébok men samtidigt känns det intressant att GW faktiskt tittar på utformning och balansen i armén snarare än att ta fram nya figurer för sakens skull. De nya karaktärer som tillkommit är en hel del och ett par ser riktigt intressanta ut. Många enheter har blivit billigare, dock har lorder och hjältar blivit dyrare. Hydran har från förra boken blivit mer än 20% billigare och Assassin har nästan blivit en tredjedel billigare. Enheter har också flyttats om så det nu är mer core-och specialalternativ vilket gör det lättare att anpassa sin armé som man vill ha den. Harpies och Black Guard är inte längre begränsade till 0-1 regeln vilket innebär att man kan använda flera sådana enheter. Cauldron of Blood har fått nya förmågor och känns som en förbättring från tidigare. Med billigare, mer anpassningsbara enheter tillsammans med den nya hatred-regeln har Dark Elves blivit mer slagkraftiga än de varit tidigare. Frågan är snarare hur mycket mer slagkraftig i förhållande till de andra arméerna som också förnyats på sista tiden.

Dark Elves egen magi, Dark Magic, har fått en översyn. En trollformel har bytts ut och ett par har förändrats lite. Den stora skillnaden är att numera får alla magiker tillgång till en extra trollformel som ger extra magitärningar.

Vad gäller föremål och krafter har det inte hänt så mycket. Vissa saker har blivit billigare medan andra blivit lite dyrare. Gifts of Khaine och gifterna finns kvar som tidigare. Ett intressant föremål som tillkommit ger bättre wardsave ju högre styrkan är på attacken vilket gör den bra mot andra hjältar och enheter med hög styrka men dålig mot enheter med låg styrka. En intressant och rolig kombination.

Vissa enheter, föremål med mera har i den här arméboken fått nya namn vilket i mitt tycke passar bättre in med den bakgrund och känsla som omger Dark Elves.

I jämförelse med den förra arméboken så är den nya mycket bättre i sin uppbyggnad. Bra layout som följer samma mallar som tidigare arméböcker. Bakgrunden är mer generellt skriven och omfattande, kanske till och med lite för detaljerad emellanåt. Det är lätt att hitta det man söker och det finns mycket nya och bra illustrationer.

Dark Elves har i detta släpp fått en del nya figurer. Corsairs och Cold one Knights är två av dem. De ser bra ut men den variation som finns i många av de nya boxarna med plastfigurer saknas lite. Det kommer även nya figurer för hydran, assassins och lorder.

Nya Dark Elves ger bra med bakgrund och inspiration för att sätta igång och bygga en armé. De har dessutom tuffat till sig en hel del i och med den nya arméboken. Frågan är dock om det räcker för att komma i kapp de andra arméerna som fortfarande känns lite starkare. Skönt är i alla fall att se att GW kan balansera upp en armé utan att lägga till och ta bort en massa enheter. Men kanske beror den mindre arbetsinsatsen bara på det omfattande arbete som de kommer att behöva lägga inför att nya Chaosarmén kommer i november.

Text: Peter Hedman


 
  Sätt ditt eget betyg på Warhammer Fantasy Battles: Dark Elves Armébok!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 0 personer röstat.  
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006