Wings of War Delux
Tillverkare
Lautapelit
Spelare
2
Speltid
30 minuter
Webb
http://www.lautapelit.fi
Ca Pris
400:-
  Intryck: 9     Innehåll: 9   18
 
 

Nu har du chansen att få chansen att ikläda dig rollen av ett flygaress under första världskriget. Lautapellit släpper nu för den svenska och finska marknaden det underbara ”Dog fight” spelet Wings of War i en delux utgåva.
Som du säkert redan förstått så gillar jag Wings of War, men den stora frågan för mig var; är det värt att köpa delux-lådan?

Wings of War Delux innehåller:
4 fint målade modellflygplan i skala 1/144 med tillhörande specialbaser.
4 manöverkortlekar. En för varje plan.
4 spelbräden. En för varje plan.
2 skadekortlekar typ A.
1 skadekortglek typ B.
11 målkort.
85 olika markörer.
2 linjaler.
Regelbok i fyrfärg

Jag måste medge att jag blev glatt överraskad när jag öppnade Delux-lådan, för här har man inte snålat på innehållet.

Främst har vi de fyra olika färdigmålade flygplanen i plast, som är mycket välmålade. Planen monteras med hjälp av ”peggar” i fyra delar på en specialbas.

Vidare har de skickat med två stycken skadekortlekar av typ A, vilket är mycket bra då skadekorten hade en tendens att ta slut när man är många spelare. Nu kan man spela med ända upp till 8 flygplan utan någon större riska att korten ska ta slut.

Man har även varit frikostig vad det gäller markörer och det finns så det räcker för alla tänkbara situationer. Dock har man snålat med linjalerna, och bara tagit med två stycken. Det är mycket smidigare om varje spelare har en egen linjal.

Regelboken är naturligtvis i fyrfärg och har ett enkelt och välstrukturerat upplägg. I Wings of War Delux har man inkluderat de regler som funnits med i både Wings of War: Famous Aces och Wings of War: Watch Your Back! Detta har gjort spelet och regelboken mer komplett.

Reglerna har inte genomgått några förändringar från tidigare utgåvor av spelet. Varje spelare kontrollerar ett flygplan med olika förmågor. Du styr ditt flygplan med manöverkortleken som begränsar vilka manövrer just ditt plan kan klara av. Olika flygplanstyper kan utföra olika manövrer, vilket ger en extra krydda till spelet.

Varje runda inleds med att man planerar vilka ens nästkommande tre manövrar kommer att bli, som att åka rakt fram, svänga eller utföra specialmanövrer som en Immelmann*. När alla valt avslöjar man samtidigt sitt första manöverkort och utför sin manöver, varpå alla som har en fiende inom skotthåll skjuter. Sedan avslöjar man nästa kort, skjuter och så vidare.

Detta förfarande gör att striderna blir till ett roligt virrvar med flygplan som far omkring på himlen, och piloter som försöker förutsäga motståndarna och utmanövrera dem för att få bästa tillfälle att skjuta ner dem. För att öka spänningen ytterligare hålls alla skador hemliga.

Jag genom åren spelat många partier av Wings of War och tycker att det blir roligare för var gång. Man lär sig hur man ska överlista sina motståndare och hur man ska manövrera de olika flygplanstyperna.

Jag har även introducerat spelet för många som aldrig tidigare har spelat flygplansspel eller knappt sällskapsspel överhuvudtaget och merparten av dessa har kort efter att de provat Wings of War gått och köpt egna exemplar. Om man bortser från att det är krig det handlar om så är det här ett riktigt familjespel.

Så till den stora frågan: är det värt att köpa delux lådan? Det otvetydiga svaret måste bli ja! De extremt fina modellerna tar spelet till ytterligare högre höjder, spelupplevelsen blir optimal och att man sedan får alla regler samlade gör ju inte saken sämre.

* Max Immelmann var ett tysk flygaress som fick en komplex manöver uppkallad efter sig: den består av en halv lop följd av en halv roll på toppen för att hamna på rätt köl, då har man också vänt sin flygriktning med 180 grader.

Plan i Deluxlådan
Plan Pilot Land
Fokker DR. I Manfred von Richthofen Tyskland
Spad XIII Francesco Baracca Italien
Sopwith Camel William G. Barker England
Albatros D.Va Ernst Udet Tyskland

Text: Michael Leck


 
  Sätt ditt eget betyg på Wings of War Delux!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 7 personer röstat.
Intryck 7,71
Innehåll 7,43
Sammanlagt betyg 15,14
 
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006