Warhammer Fantasy Battles: Warriors of Chaos
Tillverkare
Games Workshop
Spelare

Speltid

Webb

Ca Pris
200:-
 
  Intryck: 6     Innehåll: 8   14
 
 

När Chaosdemonerna fick en egen armébok och Games Workshop släppte den temporära armélistan för Warriors of Chaos förstod vi att den nya boken skulle innehålla mycket nytt. Det var en helt korrekt gissning. Det finns nog inte en enda del i boken som inte innehåller nyheter av något slag.

Om man börjar med enheterna så har de blivit billigare eller kostar lika mycket som tidigare, men med de arméövergripande reglerna ger de mer för samma poäng. Core-enheterna är ganska få, enheterna i specialdelen desto fler. Här finns varianter av Chaoswarriors och det har tillkommit troll och olika typer av ogres. Mest handlar det om mindre och dyrare enheter. Eftersom även Chaos Knights är ett specialval så är det nog här de svåra valen måste göras. Den mest intressanta nyheten bland rare alternativen är Chaos Warshrine. Chaos Giant lär dock bli det vanligaste rare alternativet.

En ny regel som kan ha viss effekt på spelet är att alla champions måste utmana eller anta en utmaning om möjligheten finns. Det är också genom att vinna utmaningar som Chaos hjältar får möjlighet att slå på tabellen med förbättringar (The Eye of the Gods). Förbättringarna är permanenta och kan ge allt från extra styrka och Fear till att inte ge någonting alls.

Det som fortfarande saknas i armén är flygande enheter samt skytte, om man inte vill räkna Hellcannon eller några kastyxor, vilket vi knappast gör. Här ligger en del av svagheten med armén. De flesta enheterna är förhållandevis dyra och trots att de har ordenligt med armoursave kan en ordentlig skyttelinje ställa till en hel del besvär.

Precis som de senaste arméerna som kommit har även Chaos fått en, med några få undantag, arméövergripande regel. Den kallas The Will of Chaos och innebär att enheterna får slå om sina panikslag. Väldigt bra för en armé vars största svaghet är fiender med starkt skytte.

Det finns som tidigare en magiskola för de olika Chaosgudarna Nurgle, Slaanesh och Tzeentch. Många besvärjelser är nya och de är minsann inte dåliga. Vad sägs till exempel om att tvinga alla fiender inom 18 tum till ett panikslag på 7+?

Som vanligt finns vapen, rustningar, artefakter fanor med mera för att utrusta hjältar och enheter med. De är generellt inriktade på att stärka lorder och hjältar i närstrid. Många vapen är väldigt bra, exempelvis ett för enbart 35 poäng som ger bäraren Terror när han dödat någon i närstrid.

Det har tillkommit förmågor man kan köpa till sina hjältar på liknande sätt som andra arméer har, exempelvis Bretonnias virtues. Dessa förmågor är dock inte så bra i förhållande till exempelvis de magiska föremål och vapen som finns, men några kan vara värda sina poäng vid rätt tillfålle.

När man tittar på helheten har man anpassat armén och hjältarna för att så snabbt som möjligt ta sig in i närstrid. Magiräckvidd är ofta bara 18 tum, många föremål ger effekt på fiender man står i kontakt med och The Eye of the Gods som ger förbättringar om man vinner utmaningar.

Bakgrundsmaterialet innehåller information om de norra ödemarkerna, en del om folken där samt en övergripande historia om några av Chaos fälttåg. Det är samma upplägg som i de senaste arméböckerna från GW men precis som i dessa saknas lite djup och inspiration. En idé är att låta olika personer skriva regler och materialet runt omkring för att få ut det mesta av båda.

Nya figurer är bland annat Chaos Knights och Marauder Horsemen. Dessa är i plast men det behöver inte vara en nackdel. De är mycket detaljerade, de har bra variationsmöjligheter och de är snyggt maffiga på ett sätt som passar en Chaosarmé.

De stora, stygga pojkarna har blivit ännu större och ännu styggare. Armén är byggd för närstrid och gillar man pang på och mycket fighting är detta en fantastisk armé. Den saknar kanske lite variation, men de starka enheterna kommer att sätta skräck i fiender på spelbord runt om i världen, ingen tvekan om det.

Text: Peter Hedman


 
  Sätt ditt eget betyg på Warhammer Fantasy Battles: Warriors of Chaos!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 1 personer röstat.
Intryck 4
Innehåll 4
Sammanlagt betyg 8
 
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006