Cold City 1.1
Tillverkare
Contested Ground Studios
Omslag
Mjukpärm
System
Cold City
Sidor
162
Ca Pris
200:-
 
  Intryck: 4     Innehåll: 7   11
 
 

Cold City är ett rollspel om ett alternativt Berlin 1950, en stad hemsökt av resultaten av nazisternas experiment med mörk magi och mörkare teknologi. Rollpersonerna är agenter från de olika segermakterna som försöker utmanövrera varandra och bärga tekniska framsteg samtidigt som de ska skydda civilbefolkningen från de bortomvärldsliga monster, förändrade människor och levande döda som stryker omkring i övergivna forskningsanläggningar och labyrintiska tunnelsystem.

För att vara ett indiespel är Cold City traditionellt till sin struktur: det finns en spelledare, och varje spelare har en rollperson som alla delar en gemensam berättelse. Två regelmekanismer sticker ut: tillit och dolda agendor. Systemet för tillit (hämtat från The Mountain Witch) innebär att man får hjälp av de andra rollpersoner man litar på, men att de samtidigt får lättare att förråda en. Varje rollperson har också två dolda agendor, en personlig och en nationell. De behöver inte vara dolda för andra spelare, men de är dolda i fiktionen. Det kan röra sig om att en sovjetagent i själva verket vill hoppa av till väst, en britt med kommunistsympatier eller en amerikan som är utskickad att hålla ett öga på nämnda britt. Tillsammans bildar reglerna för tillit och dolda agendor en grogrund för mycket dynamik inom gruppen.

I övrigt är reglerna snabba och smidiga, med få värden att hålla reda på, men ändå tillräckligt många för att beskriva en rollperson ordentligt. Konflikter är också snabbt avklarade. Fast systemet är inget för den som vill åt många detaljer.

Informationen om Berlin år 1950 är riklig och full av förslag på miljöer och intriger att bygga äventyr av. Diskussionen kring hur man skapar en kampanj och hur det är tänkt att spelas är matnyttig. Spelet känns komplett, och inkluderar ett startäventyr.

Bilderna är få. Några kapitelstartsidor är snygga kollage, andra bilder är direkt fula eller bara tråkiga. Typografin är svårläst, med en halvfet linjär i liten grad mot grå bakgrund.

Text: Svante Landgraf


 
  Sätt ditt eget betyg på Cold City 1.1!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 1 personer röstat.
Intryck 7
Innehåll 8
Sammanlagt betyg 15
 
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006