Conan: Cimmeria
Tillverkare
Mongoose Publishing
Omslag
Mjukpärm
System
Conan RPG Second Ed.
Sidor
134
Ca Pris
270:-
 
  Intryck: 4     Innehåll: 6   10
 
 

Dessa tre tillbehör – två landsböcker och ett äventyr – till andra utgåvan av Conan-rollspelet är till utseendet alla ganska lika: limbundna omslagsböcker med svartvit inlaga och ungefär lika tjocka. Färgomslagen är hyfsade, inlageillustrationerna i bästa fall mediokra, layouten amatörmässigt oinspirerande och typografin illa gjord. Ganska tråkigt tycker jag, särskilt med tanke på hur högt produktionsvärde Mongoose hade på de första Conan-prylarna de gav ut.
Nåväl, det är ju ändå kolan man vill åt, omslagspapperet kanske inte är så viktigt. Så hur är innehållet i böckerna då?

Betrayer of Asgard
Som namnet antyder utspelar sig denna minikampanj i den kyliga nord, bland æsir och vanir. Det är gjort för äventyrare runt level 5 och kommer att ta dem till level 9 innan det är över. När jag recenserar äventyr vill jag inte avslöja för mycket av intrig och hemligheter, men det handlar om att sätta käppar i hjulet för en ondskefull kult som är ute efter att återuppväcka en sedan länge död ondskefull svartkonstnär – som skulle förstöra världen och förslava dess invånare om han vaknade till liv igen.
Äventyret är överlag ganska conanskt och innehåller många häftiga utmaningar som passar i ett sword & sorcery-spel. Det innebär förstås att lösningen på en hel del av de problem spelarnas rollfigurer ställs inför är våld eller ännu mera våld. Tack och lov krävs även en del tankemöda för att pussla ihop ledtrådar och avslöja den förrädare som nämns i äventyrets titel.
Deläventyren leder till en cool slutscen som varierar beroende på hur väl rollfigurerna skött diverse uppdrag på vägen. Inget nyskapande eller innovativt drag, men ändå trevligt. I synnerhet om man kan få spelarna att känna att det verkligen var deras rollfigurers handlingar som var direkt avgörande för hur slutscenen utspelar sig.
Ett vanligt problem i traditionella äventyr brukar vara att få spelarnas rollfigurer intresserade av att anta ett visst uppdrag eller att hjälpa en viss spelledarfigur. Samma sak gäller förstås i Betrayer of Asgard. Visserligen anges ett antal olika krokar som spelledaren kan använda för att dra in rollfigurerna i äventyret, men om de går åt ”fel” håll eller struntar i ett visst uppdrag får spelledaren rälsa för att få äventyret på rätt spår igen. Det här är inget ovanligt utan förekommer i praktiskt taget alla köpeäventyr till traditionella rollspel. Det är omöjligt för äventyrskonstruktören att veta vad som motiverar just din spelgrupps rollfigurer – så den biten lämnas till spelledaren. För en erfaren spelledare som känner sin spelgrupp är detta inget bekymmer. För novisspelledare hade det dock varit trevligt med lite fler tips.
Själva grundhistorien och äventyrets utmaningar är det inget fel på, men spelledarinformationen är knapphändig och ostrukturerad. På det hela taget ett schysst äventyr med rätt Conan-känsla. Men det krävs en hel del arbetet av spelledaren för att få det att funka.

Khitai
Detta är inget mindre än en bok som beskriver den hyboriska världens motsvarighet till vårt Kina. Och självklart är mycket hämtat från vårt verkliga historiska Kina. Jag är ingen större sinolog, men en hel del ”stölder” är rätt uppenbara. R.E. Howard själv beskrev aldrig Khitai i närmare detalj, så här har Mongoose fått lägga ut texten själva.
Boken behandlar landets geografi, historia och kultur från forntid till ”nutid” och beskriver även kända khitanska hjältar, skurkar och viktiga personer. Självklart finns även ett avsnitt för den som önskar göra en khitansk rollfigur, med kulturella begränsningar och lite nya tillval.
Ett kapitel handlar om religion och den förfaders- och demondyrkan som finns i Khitai. Ett annat innehåller nya svartkonstbesvärjelser med khitansk touch.
Vidare finns information om landets armé och hur den för krig; egenskaper för typiska khitanska spelledarfigurer; unika khitanska monster och det som jag tycker är det mest intressanta kapitlet i hela boken: det som ger tips på äventyr i Khitai.
Jag önskar att boken lade mer fokus på häftiga platser och äventyr och mindre på ekonomi, handel och successionsordning. Världen är till för att utgöra skådeplats för rollfigurernas äventyr och sword & sorcery ska handla om annat än handel, ekonomi och hur man tilltalar en adelsman.
Khitai är ingen dålig bok om du tänkt förlägga äventyr till den delen av Hyboria, men den kunde gärna fått innehålla mer direkt matnyttig spelledarinformation.

Cimmeria
En bok om allas vår favoritbarbars hemland! Det kan ju inte vara dåligt, eller? Tja, innehållsmässigt påminner den om Khitai ovan, med ungefär samma kapitelindelning. Ur användbarhetssynpunkt håller jag den för något bättre – men det beror även på var spelledaren tänkt låta spelarna husera. Vill hon låta dem komma från, eller äventyra i, Cimmerien är denna bok av större nytta än en som beskriver något annat område.
Då Cimmerien är en ogästvänlig trakt finns ett avsnitt med olika vildmarksfaror och jobbigt väder man kan råka ut för under sitt äventyrande i det karga nord. Avsnittet om cimmeriska rollfigurer är mer detaljerat än det i Khitai och kompletteras av information om Cimmeriens alla klaner och hur ett klan- och stamsamhälle är uppbyggt.
Annars är det ungefär samma typ av innehåll: geografi, seder och bruk, hjältar, skurkar, religion, krigföring, cimmeriska monster och äventyrsuppslag.
Cimmeria lider av samma problem som Khitai, men är skriven på ett mer inspirerande sätt. Ett charmigt litet avsnitt handlar om hur spelledaren får till rätt stämning i en Cimmerien-centrerad kampanj: betona det usla vädret, betona den oländiga terrängen, och andra handfasta små tips.

Text: Dan Algstrand


 
  Sätt ditt eget betyg på Conan: Cimmeria!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 3 personer röstat.
Intryck 4
Innehåll 6
Sammanlagt betyg 10
 
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006