Dungeons&Dragons: Player’s Handbook Heroes
Tillverkare
Wizards of the Coast
Omslag
Miniatyrer
System
Dungeons & Dragons
Sidor

Ca Pris
100:-
  Intryck: 8     Innehåll: 8   16
 
 

D&Ds nya miniatyrer vill locka samlarna

Player’s Handbook Heroes är namnet på den senaste utgåvan av D&D miniatures, och den första produkten i det nya formatet för WotC’s miniatyrprodukter. När Wizards först började tillverka färdigmålade plastminiatyrer såldes dessa i slumpmässiga booster packs, precis som Magic-kort, och man skapade även ett strategispel som figurerna kunde användas till. Förra året annonserade man något abrupt att strategispelet skulle läggas ned från Wizards sida och att utgivningen av miniatyrerna skulle ändras radikalt.

Resultatet är två “serier” av figurer. Den ena, Player’s handbook Heroes, består av sex olika paket med tre synliga, förutbestämda figurer i varje. Den andra delen av denna nya version av D&D miniatures är Monster Manual: Dangerous Delves, en serie som enbart innehåller monster och motståndare. Dangerous Delves kommer säljas i annorlunda format än Player’s Handbook Heroes, varje paket kommer där innehålla en synlig figur och ett antal dolda, slumpmässigt valda figurer. Denna serie kommer alltså att likna de gamla D&D miniatures booster packs som såldes till tidigare serier.

Varje paket innehåller som tidigare nämnts tre figurer. Varje paket har dessutom ett tema för figurerna. I den första utgåvan finns två paket med martial heroes, två med arcane heroes, ett med divine heroes och ett med primal heroes. Varje paket har två manliga karaktärer och en kvinnlig, med en blandning av olika spelarraser. Som exempel innehåller Martial Heroes 1 en male human fighter, en male elf ranger och en female dragonborn rogue. Det är värt att notera att ett av paketen (Primal Heroes 1) är baserat på Players Handbook II, och innehåller två barbarians (en av dem den nya spelarrasen goliath) och en druid.

När det gäller målning och skulptering är figurerna i denna serie av varierande kvalitet. Figurerna i Martial Heroes 1 är t.ex. mycket snygga, och jag är särskilt förtjust i rangern med en tam rovfågel på armen och bågen i högsta hugg. Däremot tycker jag att human barbarian och elf druid i paketet Primal Heroes 1 är halvtråkiga. Druiden har en väldigt odynamisk pose och barbaren ser nästan karikatyr-aktig ut i ansiktet. Målningskvaliteten är acceptabel, och definitivt en stor förbättring från de senaste seten av D&D Miniatures. Figurerna håller mestadels ungefär samma kvalitet som ett uncommon från tidigare set. Man verkar också ha använt betydligt färre metallicfärger här, något som gör att figurerna ser mindre grälla ut.

Det bör noteras för de som samlat miniatyrer ett tag att Player’s Handbook Heroes innehåller en del ommålade versioner av gamla figurer. Fyra av arton är figurer från äldre set, dock aldrig mer än en i varje paket.

När det gäller urvalet av figurer så måste jag säga att man lyckats klämma in rätt många raser och klasser i så förhållandevis få paket. Humans, elves, eladrin, dwarves, halflings, half-elves, tieflings, dragonborn och goliaths finns alla representerade. Möjligen kan man tycka att människor och alv-liknande figurer upptar en rätt stor andel av urvalet, medan det endast finns med en enda dragonborn (en ras som tidigare inte tillverkats i miniatyr särskilt många gånger). Förhoppningsvis kommer framtida släpp att komplettera urvalet lite mer, och ta in de andra nya raserna från Player’s Handbook II och Forgotten Realms Player’s Guide.

Förutom de tre miniatyrerna innehåller varje paket tre power cards. Dessa är alla nya powers som passar till figurerna i varje paket, men självklart också kan användas för att skapa nya karaktärer. Dessa power cards är designade enligt Wizards tidigare använda format och i samma material som andra spelkort.

Överlag är Player’s Handbook Heroes ett bra sätt att sälja figurer till spelare. Att kunna välja vilka figurer man vill ha är självklart en fördel gentemot att köpa slumpmässiga boosters och hoppas på det bästa. Att alla figurer i ett paket håller sig till ett tema kan vara både bra och dåligt, beroende på om man hoppas kunna komma undan med att köpa få paket eller inte. Det är också kul att se nya alternativ på figurer som inte funnits tidigare, till exempel en female dragonborn. Kvaliteten på figurerna är varierande, men aldrig sämre än tidigare D&D minis och ofta bättre.

Jag har två huvudsakliga reservationer med Player’s Handbook Heroes. Den första är att man använder ommålade gamla figurer. Två av dessa är från äldre set som är svåra att få tag på, men de andra två är från relativt nya set. Jag tycker nog att man antingen ska göra helt nya figurer eller färre paket istället, då många D&D-spelare redan kan ha dessa. Det andra problemet jag ser med denna produkt är power cards. Just att dessa är helt nya power cards som inte finns med i några böcker känns lite konstigt. Jag tycker att dessa skulle inluderats i tillhörande splatbook (Martial Power för martial powers etc.) istället för att lägga in ännu en samlaraspekt till miniatyrerna.

Den sista saken att tänka på när det gäller dessa figurer är priset. Eftersom figurerna är synliga och förutbestämda är de också dyrare per figur än vad en motsvarande figur ur en av de gamla slumpmässiga boostrarna var. Samtidigt är varken skulpteringen eller målningen otroligt mycket bättre än de gamla figurerna. Om man anser att de är värda priset är givetvis helt personligt, men jag tror att de flesta är nöjda i och med att de nu kan välja exakt vilka figurer de får.

Jag kan rekommendera Player’s Handbook Heroes till nya och gamla D&D-spelare.

Text: Andreas Sandahl


 
  Sätt ditt eget betyg på Dungeons&Dragons: Player’s Handbook Heroes!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 1 personer röstat.
Intryck 5
Innehåll 7
Sammanlagt betyg 12
 
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006