Stalin vs Martians
Utvecklare
BWF/Dreamlore/N-game
Utgivare
Paradox Interactive
Genre
Strategi
Webb
http://www.stalinvsmartians.com
Ca Pris
150:-
 
  Intryck: 5     Innehåll: 2   7
 
 

Humorn det enda som lyfter spelet en aning
Jag skall erkänna att jag inte visste mycket om Stalin vs Martians när jag valde att recensera det. Jag hade hört talas om det för första gången bara några dagar tidigare men med ett namn som Stalin vs Martians var spelet ändå oemotståndligt.

Stalin vs Martians utspelar sig i ett alternativt 1942, då marsianer har landat i Sibirien. Stalin initierar en hemlig operation för att ta hand om det utomjordiga hotet snabbt och effektivt. Mer story än så får vi inte. Det finns marsianer. Döda dem. Känns lite tunt.

Stalin vs Martians är ett realtidsstrategispel i kraftigt nedbantad form. Det finns inga moment av att bygga någonting, inga byggnader och inga teknologiträn, som är ryggraden i genren. Det finns åtta typer av trupper, två infanterienheter, fyra pansarvagnar och två artilleripjäser. Men skillnaderna är små och ganska oklara för spelaren.

När spelet startar kastas man rätt in i handlingen, utan tutorial eller förklaring av hur spelet fungerar. Man får själv räkna ut hur trupperna styrs och vilka möjligheter och val man har. De är begränsade, men en liten genomgång hade varit uppskattad.

När marsianerna dör droppar de ofta något slags uppgradering, det kan vara en höjning av pansar, attackstyrka eller hastighet på den enhet som rör sig över uppgraderingen först. Det kan också vara en läkning till full hälsa för enheten, eller 10 guld. Vad guldet var till för får man inte heller någon förklaring till och det var först i mitten av andra banan, då jag började tycka att spelet började bli lite svårt, som jag insåg att man kan köpa förstärkningar för guldet. Plötsligt blev det mycket enklare.

Faktum är att det blev för enkelt. När jag väl hade kontroll på mina egna förstärkningar så blev det en enkel exercis i ”tankchock”. Skaffa så många pansarvagnar som möjligt och kör bara rakt in i fienden och skjut på allt som rör sig. Det gick också att köpa tillfälliga förbättringar eller vapen, som mjältbrandsattacker och flyganfall.

Och plötsligt var spelet slut. Det varade i kanske tre timmar, med ungefär 10-15 banor att spela igenom. Eftersom jag inte gillade spelet så var det nästan en lättnad, men hade jag betalat de ca 150 kronor som spelet kostar hade jag nog förväntat mig mer.

Utvecklarna av Stalin vs Martians är ryssar och spelet har en väldigt rysk atmosfär, vilket inte är konstigt med tanke på temat. Allt inleds med att hela den ryska nationalsången spelas, vilket är lite skoj och bygger stämningen inför spelandet. Mellan varje bana får man ett personligt brev från Stalin, där stilen känns modern, men humoristisk. Hela spelet är designat för att vara roligt, med serieaktiga utomjordingar och autentiska bilder med instoppade tecknade marsianer. Vid ett tillfälle skall man döda en intelligent slemhög, som så klart har en liten sån där fyrkantig hatt som man har när man slutar skolan i USA. Humorn är det enda som lyfter spelet en liten aning.

Spelets soundtrack består av något slags eurodisko blandat med rysk trashmetal, vilket är kul i fem sekunder innan det bara blir irriterande. Grafiken är helt ok och bilderna välgjorda. Det finns små detaljer jag gillar, som att träd välter när pansarvagnarna kör över dem, och att det faktiskt kommer avgaser från fordonen.

Vid tre tillfällen kommer det lite pausunderhållning mellan banorna. Då får man höra en låt med något obskyrt band, oftast trashmetal med ryskt tema. I den sista pausen får man se tre tjejer utföra gymping inklippta på en bild av Röda torget. I över fem minuter. Helt obegripligt vad underhållningsvärdet skall vara där. Lyckligtvis kan man klicka sig förbi filmerna, men efter det försvann min pekarikon fullständigt, vilket gör spelet helt ospelbart tills man startat om, en bedrift i sig när man inte kan se om man pekar på quit-knappen eller inte.

Överlag, en kul idé men väldigt dåligt genomförd. Tack, men nej tack.

Text: Marcus Brissman


 
  Sätt ditt eget betyg på Stalin vs Martians!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 1 personer röstat.
Intryck 5
Innehåll 5
Sammanlagt betyg 10
 
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006