Dark Heresy är ett lysande rollspel men det brottas hela tiden med den gigantiska värld som i första hand författats med figurspelet i åtanke. Det är spelmakarna på Fantasy Flight Games medvetna om och de sliter för att skapa en rollspelsvänlig miljö av den stenhårda framtidsvision som har mer gemensamt med heavy metal och 2000AD än Isaac Asimov. Med Disciples of the Dark Gods lyfte de fram lömska konspirationer och mörka hemligheter i Calixis-sektorn (den avgränsade del av 40K-universat Dark Heresy fokuserar på). Med Creatures Anathema erbjuder de ett 60-tal monster, mutanter och rymdvarelser för att fylla den mest inspirationslösa spelledaren med idéer.
På 144 sidor får vi stifta bekantskap med mutanter, teknologiska missfoster, dödsplaneter, rovdjur, xenos och kaosvarelser. Varelserna är fantasieggande, färgstarka och unika. Här finns vansinniga robotar (False-men of Nomen Ryne), osynliga monstrum som flår olyckliga offer levande (The skin taker of Fedrid) och uråldriga datorvirus (Schismaticals of the deep Infotombs) sida vid sida med klassiska raser som Eldar, Genestealers och Orks. Varje uppslag presenteras med bakgrund, äventyrsidéer och goda råd från den rutinerade inkvisitorn Felroth Gelt. Mängden utfyllnadsmaterial är liten och det mesta håll hög klass.
Den grafiska presentationen är i toppklass. Boken är rikligt illustrerad i samma överdrivna tradition vi vant oss vid, typografin är lättläst och den är lätt att hitta i. Texterna är välskrivna och kryllar av äventyrskrokar men är de skrivna på ett väldigt utbroderande språk. Det skapar stämning men är samtidigt enerverande eftersom författarna gillar att slänga sig med ord som kräver en hyfsad kunskap om världen. Trots det är det mycket lätt att rekommendera Creatures Anathema, tillsammans med systervolymen Disciples of the Dark Gods skapar den en utmärkt ingång till världen och ger den hugade spelledaren verktygen att skapa både kampanjer och kortare äventyr.