Blood Bowl
Utvecklare
Cyanide Studio
Utgivare
Cyanide Studio
Genre
Strategi
Webb
http://www.bloodbowl-game.com
Ca Pris
430:-
  Intryck: 8     Innehåll: 8   16
 
 

Bra brutalt sportbrädspel på ny plattform
Blood Bowl är ett anrikt brädspel som tillverkas av Games Workshop och detta är en version för PC som troget anpassats till PC men även finns i versioner för handburna konsoler. (Nintendo DS & Sony PSP).
Men det är inte bara en trogen anpassning, du får nämligen välja mellan klassisk Blood Bowl som är turn-baserad och en realtidsvariant som kallas Blitz. Dessutom, vilket kanske är det viktigaste, multiplayer som låter dig spela i den stora öppna ligan eller mot några kompisar i en egen privat mästerskapsserie.

För er som inte känner till Blood Bowl så är det en fantasyvariant av amerikansk fotboll som kommer från Games Workshops Warhammer-universum, med en rejäl dos humor och två doser ultravåld till. Man väljer att spela ett lag från någon av de olika raser som finns, med olika specialiteter och spelstilar, utvecklar sina spelare med erfarenhet från matcherna, köper nya spelare med prispengar som förstärkning eller ersättning för en fallen spelare.
Själv spelade jag Blood Bowl under flera korta perioder från 90-talet och fram till början av 2000-talet, men tiden räckte sällan, logistiken var inte att leka med, stor spelplan, tunga lag, som skulle målas (mina konstnärliga talanger lämnar en del övrigt att önska), till det kom att det tog en hel kväll. Som bäst hann vi med en liten turnering en gång under en vinter för 5-6 år sedan. Sedan dess har kompisarna spritts ut i världen och vi träffas alldeles för sällan för att kunna hålla liv i en liga.
Nu ska jag övertyga mina vänner att skaffa Blood Bowl (PC) så vi kan köra en egen liga igen, utan att behöva resa hundratals mil. Jag tror inte det ska bli så svårt.
Spelet kan köpas antingen via direktnedladdning från tillverkaren (för en något för hög prislapp) eller hos näthandlare och butiker i Sverige för 350-400 kronor.

De två spelsätten
Classic
Detta är min favorit då det är en väldigt bra och helt trogen anpassning av brädspelet. Man spelar antingen en fristående match eller någon form av kampanj/liga i singelspel. Matcherna består av två halvlekar med åtta rundor per halvlek och lag. Varje runda har ditt lag möjlighet att försöka utmanövrera motståndaren och ta sig fram mot motståndarnas målområde. Hur man gör detta skiljer naturligtvis mellan lagen, skogsalver lämpar sig bäst för ett snabbt passningsspel där man smiter förbi (dodge) motståndarens spelare och springer ifrån dem, ett kaoslag lämpar sig bättre till att slå sig igenom till målområdet, tackla (block eller om det är en springande tackling blitz) motståndarna ur vägen och helst även ur världen… Det som avsevärt försvårar och utmanar är det som kallas Turn Over, det vill säga en förtida förlust av din tur som sker om du misslyckas med en tackling eller pass till exempel. Det gäller att börja sin runda med det viktigaste och säkraste dragen innan man gör de riskabla passningarna eller tacklingarna.
Laget man spelar med har beroende på vilken fantasyras man spelar olika sorters specialister och generellt kan man dela in dem i några få kategorier som känns igen från de flesta lagen. Alla ställer upp med upp till 16 spelare varav 11 får spela samtidigt.
Blitzers är de som springer snabbt, tacklar hårt och bär bollen mot mål. Generalister.
Blockers finns i de ”muskligare” lagen, inte så snabba, ofta klumpiga men starka, mosar motståndarna.
Linjemän är dina utfyllnadsspelare, de kan hjälpa till med lite av varje.
Passare är bra på att plocka upp bollen och passa.
Löpare/Mottagare är snabba, smidiga och kan ta emot en pass och smita runt motståndarna.
Sist men inte minst har vi Big Guys som är stora monster som troll eller minotaurer lagen kan hyra in en enda av. De är ännu större, mer anpassade till våld och har nackdelar som gör dem mindre pålitliga.
Allt eftersom matcherna förflyter skaffar sig dina spelare erfarenhet och nya färdigheter, men råkar även ut för mer eller mindre långvariga eller ibland slutgiltiga skador. För att förstärka sitt lag kan man hyra in ”legoknektar” i form av dyra stjärnspelare eller normala spelare från din ordinarie pool under enstaka matcher, det går även att köpa sig extra fördelar som omslag, cheerleeders och apotekare som hjälper ditt lag att vinna matcher. Spelar ditt lag mot ett mer erfaret lag så får du lite handikapp i form av pengar till lite sådana fördelar.

Blitz
Spelas istället i realtid men med precis samma sorts lag. För att underlätta för dig som coach kan man pausa och ge order till spelarna. Spelas i två halvlekar om två gånger åtta minuter.
Lagen avancerar och förbättras på samma sätt som i Classic men det finns lite mer alternativ och andra sätt att bättra på spelarna till exempel genom att köpa bättre rustning. En annan rolig sak är sponsorkontrakten du kan teckna som ger dig pengar beroende på vad du kan prestera.

Sammanfattning
Jag gillar verkligen det här spelet, en riktig nostalgitripp och ett kul strategispel. Det skadar verkligen inte att det är snyggt, har enkla kommandon (du klarar dig långt med höger och vänster musknapp) och har behållit brädspelets känsla på ett fantastiskt sätt. AI:n är tillräckligt smart för att ge ett ok motstånd ett tag, men du lär som jag längta efter mänskliga motspelare efter ett tag.
Datorspelet har utvecklats av ett franskt företag Cyanid, en pikant detalj eftersom de för några år sedan gjorde en ganska uppenbar kopia, blev stämda men uppenbarligen imponerade på Games Workshop och har nu fått tillverka en riktigt bra version av spelet utan att behöva döpa om saker…
Blood Bowl har de senaste åren utvecklats via ett samarbete mellan GW och fansen i Living Rulebook som är regelkärnan för spelet. Man har nu kommit till Living Rulebook 5.0 (http://www.bloodbowlonline.com/LivingRulebook5.pdf) vilket även är den version som datorspelet använder i Classic. Ladda ned och läs på! Kanske blir du sugen på att köpa tennfigurer och måla dina egna. Mycket nöje!

Betyg
Intryck 8 – Bra underhållning, snyggt och roligt. Innehåll 8 – En riktigt bra anpassning av ett riktigt bra brädspel, med Blitzmode som bonus. Dessutom ger Multiplayer dig möjlighet att verkligen få bra motstånd.

Text: Björn Olsson


 
  Sätt ditt eget betyg på Blood Bowl!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 2 personer röstat.
Intryck 7
Innehåll 5,5
Sammanlagt betyg 12,5
 
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006