Achtung Panzer: Kharkov 1943
Utvecklare
Graviteam
Utgivare
Paradox Interactive
Genre
Strategi
Webb
http://www.paradoxplaza.com
Ca Pris
210:- (nedladdning)
 
  Intryck: 6     Innehåll: 8   14
 
 

För strategispelsfantaster
Februari 1943. Den tyska armén i Stalingrad har gått under. Sovjets Röda armé rycker snabb framåt för att återta staden Charkiv – Charkov på ryska – i Ukraina. Men de har inte räknat med tyskarnas formidabla återhämtningsförmåga, och snart möter de tyska pansartrupper i en serie sammanstötningar kring staden. Anfallet har förvandlats till en försvarsstrid. Det som kallas ”tredje slaget vid Charkov” kunde börja, det som blev tyskarnas sista större seger på östfronten.

I det nya strategispelet Achtung Panzer: Kharkov 1943 så får du delta i slaget på ett väldigt realistiskt sätt. Det finns sex scenarier att börja med. I två av dem spelar du den tyska sidan, i de övriga spelar man Röda armén.
Slagen har två delar, Operational och Tactical. Under den första fasen ser du en karta över slagfältet, på vilken du placerar ut dina enheter, utrustar dem, bestämmer anfallsriktningar, sätter in reserver och avgör vilka objekt du ska erövra. Är man slarvig här betyder det förmodligen att slaget kan vara förlorat innan det ens börjat. Det hela påminner om ett klassiskt boardgame. Målet är att driva bort fienden från strategiskt viktiga platser, som i ett verkligt krig, inte att slå ut varenda enhet.
Under den taktiska fasen förvandlas spelet till ett RTS-spel. Ungefär som en modern 3d-version av Close Combat. Nu styr man sina trupper i ett kallt landskap mot en kapabel fiende. Antingen enligt plan, eller så kan man anpassa sig efter nya förutsättningar.
Grafiken under den taktiska fasen kanske inte är det mest imponerande jag sett, men tillräcklig. Jag gissar att de som gillar den här typen av spel inte heller anser att grafiken är det viktigaste för ett köp, utan andra saker; som spelkontroll och utmanade scenarion.

Historiskt korrekt
De som gillar att spela strategispel som ligger nära den historiska verkligheten kommer bli nöjda med Achtung Panzer: Kharkov 1943. Man har till exempel gjort terrängen efter autentiska kartor och fotografier. Uppläggen på scenarierna bygger även de från dokument från andra världskriget, och ögonvittnesskildringar från de som var med om slaget.
Fordon går sönder. Vapen får eldavbrott. Tillgången av ammunition är begränsad. Kulbanor baseras på verkliga förutsättningar. Terrängen kan förändras; broar kan sprängas, träd kan rensas för att ta bort skydd och så vidare. Dessutom kommer spelet ihåg vad som hänt, man kan till exempel se resterna av fordon som man slagit ut i ett tidigare scenario. Det ökar närvarokänslan.
Det betyder att spelet är långt från de flesta vanliga ”RTS-actionspelen”. det här är ett spel där taktiken är oerhört viktig, inte respektive sidors eldkraft, och beslut tagna tidigt i ett slag kan påverka vad som händer senare i slaget. Noggrann planering gäller.
Många enheter rör sig realistiskt långsamt, eller är mer eller mindre stationära när de placerats på slagfältet. Därför gäller det verkligen att tänka igenom sina beslut hur man placerar trupperna innan slaget, och utnyttja terrängen maximat.
AI:n är bra, det känns som att spela mot en mänsklig motståndare. Den använder verklig andravärldskrigs-taktik, lurar in en i bakhåll, gör intelligenta motattacker och så vidare.
Däremot är kamerakontrollen inte riktigt intrimmad, antingen är den för känslig, eller för lite. Förhoppningsvis löser man det om det kommer en uppdatering att ladda ner.

Slutsatser
Achtung Panzer: Kharkov 1943 är verkligen inte ett spel för alla, utan det är inriktat för strategispels-purister som gillar att pilla med detaljer och att saker är så realistiska som möjligt. Spelet har dessutom massor med kontrollmöjligheter som jag inte får plats med att ta upp här.
Det är också trevligt att se ett intressant spel som utspelar sig på östfronten, och dessutom ett som tar upp ett ganska okänt, men betydelsefullt, fältslag för de flesta. Och det på ett oerhört seriöst sätt.
Men det är som sagt inte ett actionfyllt spel, med en begränsad målgrupp. Det är lite eget och har en hyfsat hög inlärningströskel, även för de som spelat mycket strategispel tidigare. Det känns även lite ofärdigt här och där.
Är du en strategifantast så kan det absolut vara för dig, annars ska man nog ta en ordentlig funderare innan ett köp.

Text: Tomas Arfert


 
  Sätt ditt eget betyg på Achtung Panzer: Kharkov 1943!
  Intryck:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
Innehåll:
1...Usel
2...Dålig
3...Undermålig
4...En besvikelse
5...Godkänd
6...Bra
7...Inspirerande
8...Så ska det göras
9...Wow! Cool!
10...Mästerlig!
 
   
 
  Totalt har 2 personer röstat.
Intryck 8
Innehåll 9
Sammanlagt betyg 17
 
 
   
   
   

   
   
   
   

© Gillbring 2006