Best of Fenix

 
 

Det ofrivilliga samlarobjektet

Vi har precis tvingats överge tusen böcker i San Franciscos hamn. Vi kunde bokstavligt talat lika gärna ha slängt pengarna i sjön direkt som att skicka Best of Fenix till USA. Vi gjorde ett gemensamt tryck, skickade flera böcker till USA med båt och resten till Sverige. Sedan tog det tid. En halv evighet innan de kom fram. Och väl där fick vi inte ut dem. Veckan som gick ägnades åt en absurd pappersexercis med det ena administrativa påbudet efter det andra. För att lösa det fick vi anlita en amerikansk mellanhand, expert på just detta. När allt annat äntligen var löst tillkom en sista smäll. Senast 24 timmar innan böckerna från början lastades ombord på skeppet mot USA (för två månader sedan) skulle ytterligare ett formulär ha skickats in till Homeland Security. Det hade inte skett, så en sista avgift på $5 500 tillkom, annars skulle vi inte få ut böckerna.

Det här ställde oss inför ett supersvårt val. Enda sättet att betala var att överföra pengar som vi reserverat för tryck av Western IV eller de böcker som ligger närmast i pipeline för Ensamma Vargen (Domedagsklyftan och Magnamunds Hjältar). Om vi hade gjort det skulle vi kanske kunna få tillbaka mer än själva avgiften, men inte alla pengar vi redan satsat i Best of Fenix. Och inte förrän med viss fördröjning. Många av er vet säkert att dessa engelska samlingsvolymer har varit en källa till glädje och stolthet, för Tove har de blivit en symbol för vad hon trots allt lyckades genomföra under den långa svåra sjukdomstid vi äntligen har lämnat bakom oss. Samtidigt vill vi inte försena våra andra spelprojekt, så med tungt hjärta fick vi se hela lasten gå förlorad.

Men vi blickar framåt! Vi har skaffat en Facebooksida till sist. Vi skall försöka bli bättre på att komma med fler återkommande korta uppdateringar där, så kom gärna förbi! Självfallet vill vi gärna bli "gillade" och höra vad du tycker där också. Du hittar oss på www.facebook.com/askfageln

Vi kommer snart att dra igång en Kickstarter för att stödja speltidningen Fenix. I dessa dagar, när rollspelen har en guldålder och intresset från läsare och spelare är större än någonsin har vi ändå dragits med ett växande problem. Kraftigt vikande annonsintäkter. Spelbutikerna Collector's Point, Game Maniacs och SF Bokhandeln har varit trogna stöttepelare för att Sverige skall kunna ha en speltidning som Fenix, men i övrigt har det varit tungrott. Samtidigt vill vi inte skära ner på vare sig omfång eller kvalitet, då det händer så otroligt mycket vi vill täcka. Att höja priset påverkar nog knappt de lite äldre läsarna med fasta jobb, men vi tror det kan vara värre för de yngre, studenter och arbetslösa. Därför gör vi ett försök att be om våra läsares och andra spelentusiasters hjälp. Skaffa en prenumeration, Best of Fenix (vi har ju böcker kvar i Sverige) eller bli Sponsor! Har du redan både böckerna och prenumererar? Ge bort dem till någon du känner! Missa inte vår Kickstarter!

Och bara för att vara supertydliga. Fenix existens är inte hotad. Vi måste bara antingen sänka kvalitet eller höja priset – samtidigt som vi hellre vill göra tidningen ännu större, fetare och bättre än den är idag. Vi ber om hjälp att genomföra den satsningen.

Tove & Anders


 
     
     
 
© Gillbring 2015